Празник на възрожденска Елена

16:35, 21 май 17 / Общество 25 240 Шрифт:
Topnovini

Окъпан от нощния дъжд, огрян от утринното майско слънце, днес възрожденският град Елена празнува. Тържественият звън на църковните камбани възвести началото на празника на града, който от години  се провежда край прочутата Даскалоливница в музейния комплекс. Празнувайки на 21 май, еленчани почитат и закрилниците на своя град Светите равноапостоли Константин и Елена. 

Снимка: Община Елена


Рано сутринта в най-големия храм – „Успение на Пресвета Богородица“ Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнична света литургия, а по време на тържественото откриване на празника - молебен за здраве и благоденствие. Сред гостите, уважили празника бяха народните представители в 44-то НС Клавдия Ганчева, Милен Михов, Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин Ламбев, областният управител проф. д-р Любомира Попова и нейният заместник инж. Детелина Борисова, кметове и председатели на Общински съвети от близки и далечни градове, почетни граждани на Елена, общински съветници.


Поздравителен адрес за празника изпрати министър-председателят Бойко Борисов с пожелание за здраве и благополучие. В празничното си слово кметът инж. Дилян Млъзев изрази увереност, че всички заедно – с мъдростта на старите, с разума и предприемчивостта на зрелите и с ентусиазма на младите градът може да се превърне в райско кътче, в привлекателна туристическа дестинация за гости от страната, Европа и света.
Председателят на ОбС Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Елена“ на писателя Константин Терзиев и икономиста Димитър Балуков и с едностранен плакет на талантливия музикант Станьо Станев и акад. Тодор Николов. Кметът Млъзев връчи отличията на удостоените.


В празничната атмосфера чудесно се вписаха с песни и танци деца от двете училища в града, а веселието продължи на централния площад с фолклорен концерт на оркестър „Фолк елит“ от Горна Оряховица.
В следобедните часове имаше забавления за най-малките и празнична торта. Наградиха и победителите във фото изложба на деца и младежи, запечатали в снимки чудесни кадри от града и Еленския балкан. Празникът продължава тази вечер с изпълненията на  Илия Луков и танцова формация „Български ритми“, на Стефан Диомов и формация „Петте сезона“. Красиви илюминации в небето над града ще сложат финала на празничния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама