Живи пеперуди ще пърхат отново около посетителите на Флората

13:05, 21 май 17 / Общество 25 210 Шрифт:
Topnovini

Кръглата зала на Експоцентър "Флора" отново ще събере най-пъстрите живи екзотични пеперуди от цял свят, съобщиха от Общината. Изложбата ще се проведе от 3 юли до 31 август.

В нея ще бъдат включени над 200 пеперуди, като всяка седмица те ще бъдат подменяни с нови екземпляри. За насекомите в Експоцентър "Флора" ще бъдат създадени условия, които в максимална степен пресъздават естествената им среда на живот. Тя включва тропическа растителност, висока влажност и температура над 30 градуса.

Изложбата ще е отворена за посетители всеки ден от 10:00 до 20:00 часа.

Входът за пенсионери и учащи е 2 лева, а за възрастни - 5 лв. За групови посещения е предвиден семеен билет на цена 8 лева, а деца под 7 г. и хора с увреждания ще разглеждат изложбата безплатно.

За пеперудите има много любопитни факти. Някои от пъстрите насекоми могат да развиват скорост от 50 км/ч при летене. Виждат само три цвята - червено, зелено и жълто, и не могат да летят, ако телесната им температура е под 30 градуса по целзий.

Траурната мантия - Nymphalis antiopa,  е една от най-дълго живеещите български пеперуди. Тя може да преживее до 11 месеца. Celastrina ladon е една от най-краткотрайно живеещите пеперуди, оцелява само ден-два.

В света са описани над 250 000 вида, а в България техният брой е около 3700. Най-общо те се разделят на дневни (около 215 вида в България) и нощни пеперуди и молци (около 3500 вида). Най-голямата дневна пеперуда е птицекрилата, позната като Платното на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae). Размахът на крилете при женската достига 32 см. Някои нощни пеперуди въобще не се хранят и дори нямат хоботчета. Живеят от натрупаните запаси от времето, когато са били гъсеници.

Освен че носят естетическа наслада, пеперудите са втората по размер група опрашители след пчелите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама