Румен Радев: България трябва да има единна външна политика

10:47, 21 май 17 / Общество 25 182 Шрифт:
Topnovini

България трябва да има единна външна политика и дългосрочна политика в областта на националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев по БНР. Той говори по повод на 100 дни, откакто е на „Дондуков 2“.

Държавният глава подчерта, че ситуацията със сигурността е изключително сложна и тя може да генерира нестабилност. По тази причина той е свикал Консултативен съвет по национална сигурност в края на следващата седмица.

Радев обяви, че на КСНС ще бъдат дискутирани състоянието на армията, службите за сигурност и МВР. На него също така ще се обсъди по какъв най-добър начин да се изразходват парите за отбрана, предвидени с увеличението до 2% от БВП, което произтича от членството ни в НАТО.

„На КСНС ще дискутираме от какви промени имаме нужда, защото много от документите са остарели и не отговарят на съвременните изисквания“, уточни още президентът Радев и добави: „Националната сигурност е комплексно понятие. Тук трябва да имаме една дългосрочна политика“.

Държавният глава коментира и позицията на военния министър Красимир Каракачанов, изразена на последното заседания на МС, за което БГНЕС първа информира. Според Каракачанов президентът нямал право на собствена позиция, различна от правителствената на предстоящата тази седмица среща на върха на НАТО. „Ще напомня на Каракачанов, че президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт“, каза Радев.

Държавният глава разкритикува изтеглянето на доклада за състоянието на армията, което се кани да направи Каракачанов. В този документ, който беше огласен по времето на служебния министър Стефан Янев, се казваше ясно, че българската армия не може да изпълнява своите функции по защита на националната сигурност. „Изтеглянето на доклада е абсурдно. Проблемите могат да бъдат решавани, само когато говорим истината, а не замитаме проблемите“, подчерта Радев.

Той коментира идеята на Каракачанов за връщането на наборната армия. „Тази идея има своите положителни страни, но към момента тя няма как да бъде реализирана заради липсата на средства. Наборната армия изисква огромни ресурси. Трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Те се изключително много и трябва да решим първо тях“, подчерта Радев.

Държавният глава се спря и на спряния избор на изтребител за българската армия. Служебното правителство на проф. Герджиков предпочете офертата за новите шведски изтребители „Грипен“, вместо португалските Ф-16 втора ръка. Радев припомни, че тук не трябва да се протака, защото изтребителите, с които разполагаме са технически остарели. Той посочи, че за него сигурността е важна и в стратегически, и в политически план, но преди всичко България трябва да купи такава техника, която ще гарантира нейната сигурност.

„Протакането не е в полза на никого. То не е в полза на националната сигурност и нашите съюзнически ангажименти към НАТО“, каза Радев и посочи, че има техническа и военна експертиза, която изпълнителната власт в лицето на правителството трябва да вземе под внимание и на нейно основание МС да даде мандат на военния министър за преговори, които ще продължат няколко месеца. Всеки пак Радев призна, че правителството може да се съобрази, но може и да не го направи с военнотехническата експертиза.

Президентът Радев подчерта, че работи добре със службите като цяло, но не спести „деликатната“, по неговите думи, ситуация в ДАНС.

„В ДАНС нещата са много деликатни. Тя е към МС и основната й функция е информационна. Важна е нейната работа в областта на контраразузнаването. Имам определени резерви и те са принципни към звеното в ДАНС, което се бори с корупцията. Да видим дали това звено, ще посмее и ще разследва срещу своя принципал - МС. В МС се разходва целия публичен ресурс. Говоря принципно, независимо кои са министрите“, каза Радев.

„Нямам никакво намерение да се оправдавам за обсесията, от която страдат някои медии. С моите действия доказах, че се водя единствено от националния интерес“, заяви Радев, отговаряйки на въпрос дали се е откъснал от влиянието на БСП и Корнелия Нинова, с чиято помощ бе избран на президентските избори миналата година.

Повдигнах важната тема за разхищаването на нашия суверенитет. В момента на ход е парламентът, той трябва да разгледа закона за уседналостта и правата на българските граждани да гласуват в чужбина. „Вече сме узрели за промени. Трябва да гарантираме своя национален суверенитет със закони, които са характерни за всички европейски страни“, категоричен е Радев.

"Направих всичко, за да може България да има работещо правителство. Не деля партиите. За тях са гласували българските граждани и трябва да уважаваме техния избор. Но обществото не може да си затваря очите за нацистките прояви. Не можем да си позволяваме такова отношение, защото нацизмът отне милиони животи. Трябва да бъде осъден нацизмът еднозначно. Историческата ревизия доведе до една пълзяща индулгенция. Всяко погазване на историята води до рецедиви", предупреди Радев за опасността от оправдаване на нацизма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама