Палят огнена панделка на Часовника

07:00, 21 май 17 / Общество 25 248 Шрифт:
Topnovini

Тази неделя Бургас се присъединява към световната инициатива за отбелязване на Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод днес от 20:00 часа на Часовника ще бъде запалена традиционната огнена панделка.

Инициативата е организирана от отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" към Община Бургас, съвместно с доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A" и от БМЧК.

За първи път този ден се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско, когато четирима млади мъже: Боби Кембъл, Боби Рейнолдс, Дан Търнър и Марк Фелдман, решават да застанат с лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис „Борим се за живота си“. 

Този ден е възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

Солидарността в отделните общности е важна крачка към намаляването на стигмата, овластяването и участието на хората, живеещи с ХИВ, в ефективния национален отговор към ХИВ.

В България денят се отбелязва от 1992 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама