Показаха първи розобер за Фестивала на розата 2017

15:02, 20 май 17 / Общество 25 184 Шрифт:
Topnovini

Първите гости на 114-те празници на розата пристигнаха в Казанлък. Те бяха и първите посетители на ритуала „Розобер“ в розовите градини на казанлъшкото село Черганово.

Гости от цялата страна, Германия, Китай и САЩ бяха сърдечно посрещнати традиционно от домакините и имаха възможност да се докоснат до безценния розов цвят, да се насладят на красивия ритуал, пресъздаден от Народно читалище „Антон Страшимиров – 1909”.

Вълнуващото възраждане на обичая съхранява легендата за гюловата пъпка, която се слави по света, любовната младежка фолклорна заигравка „Кумичене“, вълшебния аромат на роза Дамасцена, омайната разходка в розовите градини.

Към задължителните венчета от рози посетителите опитват от прясната розова вода, розовото сладко, световноизвестната гюловица и отнасят много сувенири за спомен от Долината на розите.

Автентичният обичай може да бъде съпреживян по време на Фестивала на розата – 2017 още пет пъти, в розовите градини на селата Горно Изворово, Горно Черковище, Розово и в градините край Казанлък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама