Художници показват, че Слънчев бряг не е бардак за алкохолен туризъм и чалга

08:51, 20 май 17 / Общество 25 391 Шрифт:
Topnovini

Ресторантьорът Асен Георгиев от Смолян събра 16 блестящи български художници на пленер край морето. Десет дни майсторите на четката ще творят в неговия хотел в Слънчев бряг, за да открият изложбата си пред известни личности и свои колеги от цялата страна. Селекционерът на авторите също е техен колега и също е от Смолян. Това е Здравко Палазов, който е и куратор на пленера. А самият пленер е морското продължение на приключилата преди дни творческа среща в Смолян. Може би точно затова, след Родопите, сега художниците се събират под надслов „Когато планината срещна морето”.

Своите визуални открития на Слънчев бряг ще подготвят и представят Радостин Дамасков – Бургас, Божидар Тонев – Добрич, Валентин Узунов – Ловеч, Владимир Пенев – София, Димитър Рашков – Карлово, проф. Димитър Чолаков – Търговище, Здравко Палазов – Смолян, проф. Ивайло Мирчев, Николай Певичаров – Пловдив, Николай Янакиев – София, Росен Русев-Будапеща, Станимир Видев – Пловдив, Стефан Пенчев – Силистра, Стефан Янев – София, Сули Сеферов – София, Чавдар Петров – Видин. Авторите са представителна извадка на всички тенденции в българското изобразително изкуство – от поетичния реализъм до абстракционизма.

Сред всички тях особено интересна е и личността на домакина на пленера Асен Георгиев. Изненадата, че един хотелиер и ресторантьор поставя началото на пленери за художници, отстъпва веднага щом разберете, че изобразителното изкуство е голямата му любов. А се е влюбил в него, докато е изграждал кариерата си, започвайки като готвач в различни реномирани курорти. Георгиев вече се е превърнал в колекционер – собственик е на над 200 картини.

Обяснява го простичко: „Идеята ми е повече богати и заможни хора да станат почитатели и колекционери на изобразително изкуство. Нека нови хора да открият смисъла в него”, казва Георгиев и допълва, че дори да е направил пълен ремонт в дома и хотелите си, докато не сложи картините, му се струва, че нищо не е готово.

И художниците виждат нов прочит на пребиваването си в Слънчев бряг. „Нека покажем, че това не е Слънчака – бардак за алкохолен туризъм и чалга, а прекрасно място за сериозна култура и изкуство”, амбицирани са те. Може би насърчени и от домакина си, защото той е убеден, че младежите, които в делниците все не намират време да се отбият в галериите и да се запознаят с авторите и произведенията им, тук ще го направят и ще се докоснат до известни личности и до творбите им още докато ги създават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама