Билкова градинка посреща посетителите на Музея по история на медицината

08:47, 20 май 17 / Общество 25 277 Шрифт:
Topnovini

Единственият в България Музей по история на медицината, който работи във Варна, тази година за първи път се включва в Нощта на музеите и галериите. Медицинският университет, който е сегашният му стопанин, има амбицията да го превърне в работещ институт за изследване, развитие и популяризиране на историята на медицината. За жителите и гостите на града музеят предлага богата здравно-образователна програма със събития през годината, а през ваканцията предлага специални събития за децата.

Първото, което ще видят посетителите му тази вечер, е реновираната сбирка от лечебни растения в градинката пред музея, която е изградена и ще бъде поддържана от семейството на един от видните варненски лекари - д-р Никола Сираков. В 18 ч. програмата му започва с „Танц без име“ - изпълнение на фолклорно-танцовия ансамбъл на Медицинския университет във Варна с художествен ръководител Диана Димитрова. Ще последват откриване на изложба „Морска Варна - поглед в миналото и днес“, изпълнение на Моника Парушева - лауреат от международни детски конкурси, и преглед на историята на медицината по българските земи. До края на вечерта ансамбълът на Медицинсикя университет ще изпълни и спектакъла „Душа на самодива“ и ще бъдат прожектирани филми за медицината в България. За най-малките посетители ще има образователен кът с възпитатели, а вечерта ще премине под звуците на струнен камерен оркестър.

Музеят по история на медицината се помещава в сграда, която е първата дарителска болница по нашите земи, построена през 1869 г. със средства от завещанието на варненеца Параскева Николау. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Експозицията е подредена в три зали, в които се проследява развитието на медицината като практика, изкуство и наука от най-дълбока древност до наши дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама