Свекървата на Анита Мейзер иска 300 000 лв. кръвнина

15:44, 19 май 17 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обезщетение в размер на 300 000 лева за смъртта на сина си иска от Анита Желева, по-известна като Мейзер, майката на съпруга й. Това стана ясно днес, когато делото срещу миската тръгна отначало във Варненския окръжен съд.

То се гледа от нов състав, след като 3-годишната й присъда за причинена смърт по непредпазливост на мъжа й Николай Димов и предлагане на подкуп на разследващ полицай бе отменена от Апелативния съд поради процесуални нарушения – ограничаване на правата на частното обвинение.

Майката на Димов, която е конституирана като частен обвинител и граждански ищец, поиска отвод на наблюдаващия прокурор Виолета Радева поради съмнения за предубеденост по време на досъдебното производство във връзка с методите, способите и правната квалификация на престъплението. Според адвокатите й държавното обвинение не е взело под внимание някои факти от изготвените експертизи. Притеснително било и изготвянето на съдебната медицинска експертиза в Плевен, след като съдебните медици от варненската университетска болница „Света Марина“ са си направили отвод.

След кратка почивка съдът отхвърли това искане като неоснователно. Председателят на състава се позова на ръководната роля на прокурора в досъдебното производство, дадена от Конституцията. Според НПК чрез обвинителния акт той определя рамките, в които се развива производството като факти и право. Съдът счита, че не са изнесени факти за предубеденост, а става дума за оплакване относно начина на събиране на доказателства и погрешност на квалификацията на престъплението.

Не бе уважено и второто искане на частното обвинение - за прекратяване на съдебното производство и връщането на наказателното дело в досъдебна фаза. Според съда законът дава възможност за събиране на доказателства по време на съдебното следствие и не е налице нарушение от страна на прокурора.

По искане на защитата на Анита Мейзер наказателното дело ще се гледа при условията на диференцирана съдебна процедура, като няма да бъдат изслушвани всички свидетели и вещи лица, а показанията и експертизите на част от тях в досъдебната фаза ще бъдат приобщени към материалите по делото.

За пореден път защитата на Мейзер поиска мярката й за неотклонение „Задържане под стража“ да бъде изменена в „Домашен арест“ и получи пореден отказ. Според съда няма нови обстоятелства, заради които да бъде ревизирана мярката, не е изтекъл и прекомерен срок за задържане. Фактът, че отново се разглежда наказателно дело срещу нея по обвинения в две умишлени престъпления с висока степен на обществена опасност, според магистратите може да мотивира подсъдимата да се укрие или да извърши престъпление.

Съдебното заседание бе отложено за 11 юли от 9,30 часа. Тогава по искане на страните в производството ще бъдат призовани част от свидетелите и вещите лица.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама