Д-р Баева: Системата за електронния прием за детските градини не може да се манипулира

11:47, 19 май 17 / Общество 25 285 Шрифт:
Topnovini

На 15 май приключи записването на класираните по първо желание в детските градини в Добрич.

„Има родители, които са недоволни, такива, които смятат, че тяхната близост до детската градина, измерена в метри, е по-голяма в сравнение с тази на друго дете. Но, когато има по-голям брой деца с еднакъв брой точки, а местата за прием са ограничени, ще има случайни числа”, обясни заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Тя е категорична, че системата за електронен прием на заявления за детските заведения не може да бъде манипулирана, когато се затвори. „Казвам го най-отговорно, че, ако се вкара едно дете допълнително, се разбърква цялата система, цялото класиране се променя. Не сме го направили, опитваме се да удържим. Има натиск, удържаме на него. Надявам се, че родителите ще ме разберат”, сподели д-р Баева. Тя обясни, че има случаи, когато неправилно са подадени заявления и не се отбелязват критериите, които дават предимство. В един момент, дете, което живее наблизо и родителите работят, но не го е отбелязало, остава извън класирането, обясни тя. „Това не е грешка на системата, а на лицето, което подава заявлението.  На тези родители съм обяснила, че могат в момента, докато системата е отворена, да си коригират заявленията, и да изчакат второ класиране”, добави д-р Баева.

Напрежението е основно в детска градина №10 „Слънчице”, която ще има само една група с 25 места, а подадените заявления са 140. Част от децата, които не са класирани, са двегодишни. Законът обаче казва, че 2-годишните могат да останат на ясла, докато за 3-годишните трябва да се осигурят места в детските градини, посочи още д-р Баева.    

Тя съобщи, че има и опити за манипулация на системата. Има случай, в който детето е описано, че е полусирак. Но, това трябва да се доказва след това с нужните документи, обясни д-р Баева. И посочи, че в такива случаи детето няма да бъде записано.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама