Спортни игри и забава на открито очакват жителите на Бургас

09:35, 19 май 17 / Общество 25 297 Шрифт:
Topnovini

Редица прояви, сред които спортни игри, забава на открито и рисуване на асфалт очакват жителите на Бургас днес, съобщиха от Общината. Те ще се състоят в двора на Центъра за обществена подкрепа от 15:00 часа. Поводът е отбелязването на 17 май – Световен ден за борба с хипертонията.

Участие в инициативата ще вземат деца потребители на социални услуги, предоставяни от Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи с увреждания.

Чрез физическата активност ще се подобри тяхното здраве и ще се предпазят от различни видове заболявания. Ще се намали рискът от социално значими заболявания: хипертония диабет, затлъстяване, гръбначни изкривявания и ще израснат здрави, хармонично и пълноценно развити личности.

Хипертонията, наричана още високо кръвно налягане, е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да изразходва повече енергия, за да осъществява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове и така изтощава сърдечния мускул.

Хипертонията е главен рисков фактор за инсулт (мозъчен удар), инфаркт на миокарда (сърдечен удар), сърдечна недостатъчност, аневризма на артериите (аневризма на аортата), периферна артериална болест и хронично бъбречно заболяване. Дори умереното повишаване на артериалното кръвно налягане скъсява продължителността на живота.

Промените в хранителния режим и начина на живот могат да подобрят контрола на кръвното налягане и да намалят риска от здравни усложнения.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама