Руските пелмени изненадаха всички, като спечелиха най-много от гласовете на пловдивчани по време на Първия панаир на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”. Резултатите от вота бяха обявени официално на Гала вечерята в Дома на етносите. Съгласно предварително обявения регламент, призът MasterEthnoChef получи майсторът готвач, който е приготвил традиционното ястие на руската общност по време на панаира – Любов Демирева. От останалите кухни най-вкусни, според публиката, която участва в дегустациите, са арменският ануш абур, еврейската баница с месо и патладжан “пастел кон карне“ , италианските аранчини и одринският джигер. През изминалата седмица пловдивчани и гостите на града имаха възможността да вкусят различни традиционни за етносите ястия, като заедно с това гласуваха със специални “кулинарни бюлетини” за най-харесваното от тях блюдо.
Резултатите от вота показаха още, че пловдивчани и гостите на Пловдив сa били най-активни на тематичната вечер, организирана от Арменския културно-информационен център и лично от представителя на арменската общност във Фондация “Заедно” - Д-р Ани Кеворкян. Заслужено арменците събраха 105 точки и получиха грамота за “Най-сплотен отбор и перфектна организация”.
“Призът за най-изискана вечер и най-голям личен принос” бе връчен на г-н Давиде Кристиано, представителят на италианската общност. Турската общност почерпи над 1000 почитатели на ориенталските ястия още в първия ден на панаира. За “Най-артистична” бе определена руската вечер, организирана от г-жа Олга Атанасова, а отличието за “Най-дълго съхранени традиции” очаквано бе присъдено на еврейската общност.
Добави коментар