Русенският университет планира разширяване на сътрудничеството с три арменски висши училища

16:20, 18 май 17 25 242 Шрифт:
Topnovini

Срещи, ползотворни разговори и лекции пред академичната общност в три арменски университета проведоха председателят на Общото събрание на Русенския университет – чл.-кор. проф. Христо Белоев и ръководителят на Центъра за иновационни образователни технологии проф. Ангел Смрикаров. Информация за срещите съобщава прес центърът на русенското учебно заведение. 

С Националния аграрен университет на Армения, гр. Ереван е било подписано и споразумение за сътрудничество. По време на разговорите с ректора на университета проф. Аршалуйс Тарвердян, ръководителя на международния отдел - доц. Гарегин Хампарцумян и с членове от неговия екип са обсъждани възможностите за разширяване на сътрудничеството между двата университета, стъпвайки на досегашния обмен в рамките на програма Еразъм. 

На 11 май 2017, в деня на Светите братя Кирил и Методий, председателят на Общото събрание на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев бе удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Гаварския държавен университет, гр. Гавар, Армения. Отличието е заради приноса към науката на чл.-кор. проф. Христо Белоев и за десетгодишната му дейност за развитие на контактите между Русенския университет и Гаварския държавен университет. Сътрудничеството с Гаварският държавен университет започва преди повече от 10 години в рамките на Европейските програми Темпус, Еразмус Мундос, Еразъм +. Проведени са съвместни научни сесии, а екипи от двете висши училища работят по общи проекти. Повече от 40 преподаватели и студенти от Гаварския държавен университет са били в Русенския университет в тези години. 

Освен срещите с академичната общност в гр. Гавар, русенските представители са разговаряли със зам.-кмета Григор Бошиян и с председателя на Общинския съвет проф. Самвел Амирханян, който е и декан на Икономическия факултет. 

В третия ден от посещението срещите са били в Руско-арменския университет в гр. Ереван, с който Русенския университет контактува от три години. Вече са факт първите посещения на студенти и преподаватели, а по време на Четвъртата международна Еразъм седмица в Русе гостуват двама преподаватели от това висше училище. „Срещата със зам. - ректора проф. Гагик Саркисян и ръководителката на международния отдел Сузанна Шамаркян бе ползотворна и набелязахме няколко направления в които можем да си сътрудничим. Договорихме се да подготвим Споразумение за сътрудничество, което да подпишем в рамките на един месец“, сподели чл.-кор. Белоев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама