Димитър Главчев подкрепи петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда

14:04, 18 май 17 / Общество 25 191 Шрифт:
Topnovini

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители подписаха петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда, в личната, в обществената и бизнес-кореспонденция и за съхраняване на европейското културно наследство в неговото езиково разнообразие. Инициативата е на Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации, съобщиха от НС, цитирани от БГНЕС.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри в парламента изложбата „Дай на кирилица”, която се организира по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Използването на кирилицата в общуването в интернет е въпрос на съхраняване на националната идентичност и отговорност пред поколенията, подчерта той. Димитър Главчев заяви, че кирилицата е уникална културна ценност и достижение, съхранило нашия народ през превратностите на историята.

Употребата на кирилица в дигиталната среда в противовес на вариации, включващи смесица с латински букви и цифри, е събрала подкрепата на Великотърновския университет, Нов български университет, на различни фондации и сайтове, които застават зад каузата за пълноценна употреба на кирилицата в дигиталния свят на общуване, посочи председателят на Народното събрание.

Заместник-председателят на Комисията по образованието и науката доц. Милен Михов отбеляза, че е важно как българският език и кирилицата се употребяват и съществуват в дигиталното пространство. Таблата, включени в изложбата, са интересни и на тях може да се види химнът на Светите братя Кирил и Методий на кирилица, както и изписан по начина, по който се пишат съобщения, изпращани по мобилните телефони, например, добави той.

От Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации благодариха на ръководството на Народното събрание за възможността изложбата да бъде представена в парламента. Кампанията „Дай на кирилица” започна през 2015 г. и вече втора година тя продължава да се развива и да намира нови съмишленици и подкрепа, уточниха от организацията и изразиха надежда изложбата да накара всеки да се замисли колко е важно да се опази този фундаментален елемент от нашето културно и национално наследство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама