Владислав Горанов : Ще се опитаме да убедим съда за размера на минималната работна заплата 

13:23, 18 май 17 / Общество 25 300 Шрифт:

Финансовият министър Владислав Горанов коментира факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева.

"Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е грешка на колегите от социалното министерство.

От бързане да се реализира поетият ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението”, обясни Горанов.

„Ние ще се опитаме да убедим съда, че минималната работна заплата трябва да остане 460 лева. Ако не успеем, ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”, съобщи той.

"Важно е да има минимална работна заплата, защото това е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда, категоричен е финансовият министър.

„Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове”, подчерта Горанов пред Нова телевизия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама