ЕК глоби „Фейсбук“ със 110 млн. евро за нарушения при покупката на WhatsApp

11:20, 18 май 17 / Свят 25 198 Шрифт:
Topnovini

Европейската комисия глоби американската социална мрежа „Фейсбук“ със 110 млн. евро за това, че е предоставила некоректна и подвеждаща информация във връзка с покупката си на мобилното приложение за комуникация WhatsApp. Това информира БГНЕС.

„Днешното решение изпраща ясен сигнал до компаниите, че те трябва да се съобразяват с всички аспекти на европейските правила за сливане, включително със задължението да се осигурява правилна информация“, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя допълни още, че ЕК трябва да може да взима решения във връзка със сливания, след като е запозната с всички факти.

В отговор от „Фейсбук“ посочиха, че са си сътрудничили с Комисията и допуснатите грешки не са били умишлени. „Грешките, които сме допуснали в нашите документи от 2014 г. не са били умишлени и Комисията потвърди, че те не са повлияли на резултата от разглеждането на сливането. Днешното решение приключва този въпрос“, посочват от компанията.

ЕК даде зелена светлина за придобиването на WhatsApp през 2014 г. за сумата от 19 млрд. долара, посочвайки, че не намира причини, по които това ще застраши конкуренцията в сектора на социалните мрежи.

В сегашното си съобщение от Комисията посочват, че когато „Фейсбук“ е съобщил за намеренията си преди три години от компанията са заявили, че няма да може да установи „надеждна автоматизирано припокриване между профилите на потребителите на „Фейсбук“ и профилите на потребителите на WhatsApp“.

„Въпреки това през август 2016 г. WhatsApp обяви, че въвежда нови условия за своите услуги и политиката за поверителност, включително възможността от свързване между телефонния номер на потребителя в WhatsApp с профила във „Фейсбук“, посочват от ЕК.

От комисията посочиха също, че днешното решение няма да има никакво влияние върху решението й за разрешаване на сливането от октомври 2014 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама