Днес решават дали заводът на Цветан Василев в Сърбия ще влезе в ликвидация

08:04, 18 май 17 / Икономика 25 215 Шрифт:
Topnovini

Съдът в Крагуевац ще реши днес дали Стъкларският завод в сръбския град Парачин, който е собственост на Цветан Василив, да бъде обявен в несъстоятелност. Това информира БГНЕС.

Искането за започването на процедурата за предликвидационно състояние бе взето от съда на 4-ти май по молба на "Veksilum Balkan", която бе създадена преди три месеци в Чачак, като подразделение на виенския "Vexillum SB". Тази компания е предявила иск от 47.3 млн. евро. Има подозрения, че зад този иск стои самият Цветан Василев, противоречивият български бизнесмен, издирван от Интерпол, но който работи безпроблемно в Сърбия, съобщава белградския "Данас".

Според изданието има съмнения, че двама висши функционери от управляващата партия на премиера Александър Вучич също се борят за превземането на завода.

В искането за обявяване в несъстоятелност се посочват редица транзакции на акции от завода в Парачин, които "са се разхождали през 2015 г.", когато в завода влиза ново ръководство, когато той за втори път е продаден на фирмата "Глас индустри". В обяснението пише, че дългът се образувал, след като е изтекъл срокът за изплащане на четирите заема на собственика на завода от 2012 и 2013 г. Тези задължения са взети на 25-ти март 2015 г. от известната компания "Ripers limited" от Вирджинските острови, а пет дни по-късно пристига паричното искане в белградската "Korp investment". Този договор е прекъснат на 1-ви октомври същата година, в момент когато членовете на Надзорния съвет начело с Милорад Пушич превземат ръководството на завода. 100% участие в "Korp investment" има фирмата "Митон", която е собственост на дъщерята на Пушич, а той самият е директор и на двата завода, пише още "Данас".

По този начин акциите отново се връщат на "Ripers limited", но само ден по-късно те намират нов купувач от Сейшелските острови – "Stagiori limitid".

В началото на тази година те са откупени от "Veksilum Balkan", която в началото на месец април подава молба за обявяване в несъстоятелност, защото SFC няма възможност за никакви плащания. Интересен факт е, че компанията майка "Vexillum" във Виена се ръководи от Стефан Бенчев, близък на Цветан Василев, което повдигна подозренията, че зад иска за обявяване в несъстоятелност стои самият Цветан Василев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама