Държавата осигури безлимитно финансиране за ин витро процедури

11:55, 17 май 17 / Общество 25 152 Шрифт:
Topnovini

В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на кабинета, предаде БГНЕС.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че технологично това, което са приели, е изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим.

„Това, което предложихме на правителството е Фондът за ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към Фонда ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца”, каза д-р Георги Стаменов. Те предложили да имат по 4 опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват по още веднъж. „По този начин България става сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура”, посочи той. Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания.

„Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност”, заяви той.

Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“ посочи, че взетото решение изцяло ще бъде в подкрепа и е в подкрепа на пациентите, и най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава, а именно демографията.

За 2016г. 12 млн. лева са били осигурени за политиката в областта на асистираната репродукция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама