Полша предпочита да понесе санкции от ЕС, вместо да приема бежанци

11:16, 17 май 17 / Свят 25 183 Шрифт:
Topnovini

Полското правителство е готово да понесе наказание от ЕС за отказа си от приемане на бежанци, но никога няма да се съгласи с процедурите по прием на мигранти. Това заяви полският външен министър Мариуш Блащак в интервю за полското радио МВД, предаде БГНЕС.

По думите му за Полша „със сигурност ще бъде по-лошо“ това да приеме бежанци, отколкото да изтърпи последствията от отказа си да го направи. „Помним какво се случи в Западна Европа, помним терористичните актове. Помним, че всичко започна с относително малобройни мюсюлмански групи, които сега са многочислени“, посочи той.

Така той коментира изказването във вторник на еврокомисаря по миграция Димитрис Аврамопулос, който предупреди, че Европейската комисия ще започне процедура по отстраняването на нередностите по отношение на Полша и Унгария, ако те до края на юни не изпълнят своите ангажименти по приемането на бежанци в рамките на договорената със страните членки квота.

Според Блащак принудителното преселение на бежанци само задълбочава конфликта. „Ако трафикантите на хора чуят, че тези, които превозват в Европа, намират убежище в други държави, то те още повече ще разширят своята престъпна дейност. А това води след себе си риск за живота и здравето на хората, които се опитват да стигнат до Европа“, заяви министърът.

От своя страна ръководителят на кабинета на полския президент Кшиштоф Щерски заяви, че действащото полско държавно ръководство не е задължено да изпълнява ангажиментите, които „безотговорно и в противоречие с интересите на страната“ е взела предишната власт.

Преди близо две години в рамките на европейската програма за разселване на нелегални мигранти в ЕС Полша се ангажира да приеме на своя територия 7000 души. След идването на власт на дясната партия на Ярослав Качински „Закон и справедливост“ Варшава промени позицията си и заяви, че няма да вземе участие в квотното разпределение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама