Трето заседание на делото срещу изгаряне на боклуци в ТЕЦ

10:10, 17 май 17 / Общество 25 269 Шрифт:
Topnovini

Третото заседание по делото - №9070/2015 г., за процедурата по ОВОС за изгаряне на боклука в ТЕЦ София е днес от 15:30 часа в Административен съд София. Въпреки уверенията на Столична община, че изгарянето на балирани отпадъци (т.нар. RDF) в центъра на София е напълно безопасно, в доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) липсва оценка на въздействието върху здравния статус на живущите не само в най-близко разположените до инсталацията квартали, но и в рамките на целия град.

До момента има оценка единствено на риска за работещите на площадката на ТЕЦ-София. Липсата на конкретния ОВОС  е повод за сериозни притеснения, тъй като поради липсата на работеща система за разделно събиране в Столицата, може с голяма сигурност да се очаква, че постъпващите за изгаряне RDF отпадъци ще съдържат повишени нива на опасни замърсители, които при изгаряне се преобразуват в многократно по-токсични вещества. Решението за подробен устройствен план на инсталацията бе прието през 2016 г. също е обжалвано, а иначе сагата с боклука на София върви повече от 10 години.

Междувременно Столична община е на път да приеме програма за подобрението на качеството на атмосферния въздух 2015 - 2020, въпреки че почти всички съветници от СОС гласуваха за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци, която да отделя десетки тонове фини прахови частици ежегодно.

Вчера на извънредно заседание на постоянната комисия по екология бе направена презентация не технология на немски гигант, при която от изгарянето на RDF се отделя енергия и може да се използва за получаването на гориво - синтетичен газ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама