САЩ са против промяната на границите на Западните Балкани

10:06, 17 май 17 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Мишел Сисон призова за продължаване на диалога между властите в Сърбия и Косово и за намаляване на напрежението между двете страни, предаде БГНЕС. 

По време на редовния дебат за състоянието в Косово, който се провежда всеки три месеци, се стигна до остри спорове между представителите на Русия, Великобритания, Китай, Сърбия и Косово. Ръководителят на мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ Захир Танин предупреди за опасните последствия, които може да имат националистическите прояви и изявления.

"През последните три месеци публичната комуникация се върна към националистическата риторика", каза Танин и осъди изявленията на албанския премиер Еди Рама и на косовския президент Хашим Тачи за възможното обединение между двете страни, ако ЕС продължи да отлага евроинтегрпацията им. "Независимо от истинските причини за тези изявления, някои въпроси от чисто академичния дебат преминаха на политическо ниво. Подобни изявления може да увеличат страховете и напрежението до нещо много по-страшно. Трябва да се попитаме какво място има подобна риторика през 2017г.", каза още ръководителят на ЮНМИК.

Според сръбския министър на правосъдието Нела Кубурович Прищина използва диалога като средство за натиск и рекет спрямо европейските и сръбските партньори. Тя постави въпроса за съществуването на сръбския народ в Косово и заяви, че през изминалия период не е имало никакъв напредък. "Нямаме нужда повече от вече известните послания. Имаме нужда от конкретни дела", подчерта Кубурович.

Посланикът на Косово в САЩ Вльора Читаку заяви, че "Резолюция 1244" много отдавна е в историята и призова посланиците да посетят Косово и да се запознаят със ситуацията на терена. "Сърбите в Косово са най-привилегированото малцинство в Европа, докато албанското малцинство в Южна Сърбия се намира във възможно най-тежкото положение", каза още Читаку. Според заместник-руския посланик в ООН Владимир Сафронков от месеци диалогът между Прищина и Белград се намира в задънена улица. Според него "създаването на армия на Косово е в пряко нарушение на Резолюция 1244".

Москва остро осъди изявленията на Рама и Тачи относно обединението на двете държави. Тази позиция бе подкрепена и от представителя на Китай. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Мишел Сисон призова Белград и Прищина да изпълнят вече договореното между тях. "Призоваваме всички лидери от региона да избягват подстрекателските изявления и да се концентрират върху нещата, които ще доведат до напредъка на техните страни. Границите на Западните Балкани са очертани и непроменими", подчерта Мишел Сисон.

САЩ и Великобритания се противопоставиха на искането за увеличаване на бюджета на мисията на ЮНМИК с още два милиона долари. Според Вашингтон съставът на мисията трябва да бъде намален поради напредъка, който е постигнал.о Косово. Вашингтон поиска докладите на ЮНМИК вече да не се правят всеки трети месец, а два пъти годишно.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама