МВР купува нови каски и бронежилетки на стойност 7,4 млн. лв.

07:40, 17 май 17 / Общество 25 145 Шрифт:
Topnovini

МВР е обявило обществена поръчка за доставка на средства за индивидуална балистична защита – противокуршумни каски и бронежилетки на обща стойност от 7,4 млн. лв., без ДДС. Това става ясно от публикуваната документация на сайта на вътрешното ведомство, предаде БГНЕС.

Обществената поръчка е за сключване на рамково споразумение за срок от 36 месеца, а изборът на победител в трите обособени позиции ще се базира на предложена най-ниска цена.

Според документацията МВР планира да закупи до 2000 противокуршумни каски с балистичен визьор, 500 противокуршумни жилетки с тактическо елече и още 4000 противокуршумни жилетки. Специалната каска с визьор тежи близо 3,5 кг., а единичната цена е над 1300 лв., без ДДС. Противокуршумната каска трябва да осигурява 100% защита от преки попадения и рикошети на куршуми с мек сърдечник на пистолетни и револверни патрони. Една от противокуршумните жилетки с тактическо елече струва малко над 1500 лв., без ДДС. Теглото на всяка от тях ще е около 6 кг., като необходимите бройки ще са разпределени в следните размери – 65% XL, 25% L и 10% XXL. 4 млн. лв., без ДДС, ще плати МВР за 4000 противокуршумни жилетки. Тежестта на жилетката ще е малко над 4 кг.

От документацията се разбира още, че тъй като защитните средства имат около пет годишен срок на употреба, всяка година от МВР ще заявяват необходимото им количество каски и жилетки. Подаването на оферти ще става до 12 юни, а средствата за закупуване на екипировката е от бюджета на МВР.

През септември 2016 г. стана ясно, че МВР трябваше да бракува 2900 бронежилетки поради изтекъл срок на годност. Към онзи момент силите за сигурност разполагаха с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама