Русенска инициатива запознава деца и младежи в неравностойно положение с хипотерапията

15:40, 16 май 17 / Общество 25 187 Шрифт:
Topnovini

През изминалия уикенд Сдружение „СИРИО“ и клуб по конна езда „Истър“ организираха инициатива, насочена към деца и младежи в неравностойно положение под мотото „Конят – моят приятел“, съобщават организаторите. 

Целта на събитието е да се запознаят деца и младежи в неравностойно положение от Русе с терапията с коне или хипотерапията. Заедно с партньорите от фондация „Приятелска подкрепа“ и СНЦ „Еквилибриум“ се осигури открит урок по езда на 10 деца и младежи в неравностойно положение от защитените жилища, които управляват двете организации. 

Хипотерапията от десетилетия се развива в Западна Европа и САЩ и помага на деца и младежи с ДЦП, аутизъм, синдром на Даун, синдром на дефицита на вниманието, хиперактивност, социални и поведенчески проблеми. Терапията с коне не само укрепва тялото, а има и положително влияние върху психиката. Помага и за социалната интеграция на децата. Г-н Искрен Гецов, който е завършил обучение по терапия чрез коне на деца с увреждания в Швейцария, запозна представителите на „Приятелска подкрепа“ и „Еквилибриум“ с основните принципи на хипотерапията, а за децата и младежите от защитените жилища събитието се превърна в един малък празник, свързан с изключително приятни емоции, много усмивки и удоволствие от общуването с конете.

Организаторите от сдужение „СИРИО“ и клуб по конен спорт „Истър“ имат желание в дългосрочен план инициативата да се развие, като за целта е нужно да се подобрят условията, при които се провежда терапията, коментират от сдруженията. Плацът, на който се извършват дейностите е смес от пясък и прах и доста се запрашава, когато конете се движат по него, поради което има нужда да се направи напоителна система за овлажняване на терена. Необходимо е също да бъде закупено специално оборудване като колани, седла, рампа за по-лесно качване на конете на деца в инвалидна количка. Освен това конюшнята е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт. За всичко това са нужни около 15 хил. лв. За набирането на сумата ще се разчита на помощта на русенската общественост и бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама