Европейският съд задължи всички търговски сделки в ЕС да бъдат ратифицирани от държавните парламенти

12:22, 16 май 17 / Свят 25 190 Шрифт:
Topnovini

Всички търговски сделки в Европейския съюз трябва да преминат през процес на ратифициране от парламентите на държавите членки, разпореди Европейският съд. Решението, може да се окаже от особена важност за Великобритания, която се надява бързо да предоговори търговските си отношения с Брюксел след Брекзит. Предаде БГНЕС.

В своето решение съдът разпореди всяка една търговска сделка, която включва система за извънсъдебно уреждане, да получи ратифициране от всички 38 национални и регионални правителства. Според институцията това е така, тъй като споразумение за свободна търговия може да бъде сключено само съвместно с ЕС и държавите членки.

Съдът се изказа по повод на договор между ЕС и Сингапур от 2013 г., но ще служи като правило за всички следващи търговски сделки на общността, включително и тези с Великобритания.

Извънправителствената арбитражна система е основна част от сключването на международни търговски споразумения, макар да е остро критикувана от активисти, според които по този начин лесно се прокрадват интересите на големите корпорации.

Миналата година белгийският регион Валония за малко да осуети търговското споразумение между ЕС и Канада, заради несъгласие с някои негови части, след като преговори по него бяха водени в продължение на седем години.

В рамките на споразумението със Сингапур Европейската комисия се надяваше да има нужда само от одобрението на Европейския съвет и Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама