Макрон призова за „историческо преустройство на Европа"

21:38, 15 май 17 / Свят 25 184 Шрифт:
Topnovini

Френският президент Еманюел Макрон призова за „историческо преустройство на Европа", която е изправена пред надигането на популизъм и риска от разпадане, предаде БГНЕС.

Реакцията на тези явления може да бъде само в насока историческо преустройство на Европа, като се мине през реформи във Франция. Това заяви новоизбраният френски президент след първата си среща с германския канцлер в Берлин. Меркел и Макрон заявиха, че са отворени за идеята за промени в европейските договорености и по-конкретно за промяна в начина на функциониране на еврозоната. От гледна точка на Германия, е възможно да се променят договорите, ако това е разумно, каза Меркел в Берлин. Макрон от своя страна подчерта, че споделя тази идея.

Той обаче се противопостави на обединяване на дългове от миналото между страните от еврозоната, но каза че не е против такъв механизъм да се приеме за в бъдеще. Двамата ръководители изразиха желание за „нова динамика“ в Европа, символ на която ще бъде френско-германска министерски съвет през юли.

„Ние искаме да създадем нова динамика“, подчерта германският канцлер, обявявайки организирането на такъв форум. Новият френски президент от своя страна заяви, че ще търси повече прагматизъм и добра воля в отношенията между двете страни.

Германия и Франция смятат да работят в тясно сътрудничество в трудното за ЕС време и да разработят пътна карта за задълбочаване на взаимодействието. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след срещата им в Берлин. Германската столица стана първата, посетена от Макрон в качеството му на президент.

„Обменихме мнения и постигнахме съгласие, че ще си сътрудничим много тясно“, каза Меркел. Знаем за важността на германско-френските отношения и лично аз съзнавам отговорността за вземане на правилните решения в този критичен момент в историята на ЕС“.

По думите й, двамата са стигнали до съгласия „за разработването на пътна карта за средносрочната перспектива за развитие на ЕС“. Тя обясни, че става въпрос за проекти, които не изникват за една нощ, че сега е важно да се мисли не само за излизането на Великобритания от ЕС, но и за това как да се укрепи останалата част от ЕС и еврозоната.

Меркел изтъкна, че не изключва възможността за изменение на европейските договори, ако това е в името на благото на Евросъюза. „Изменение на договорите е възможно, от гледна точка на Германия, ако има смисъл и ще послужи за укрепване на еврозоната“, каза тя.

„Първо обаче ние трябва да изясним какво искаме да направим и чак после, ако е необходимо, да внасяме изменения. Във всеки случай аз съм готова да тръгна в тази посока“, каза германският канцлер. Тя подчерта, че ЕС не може да стои на едно място в момент, когато целият свят се променя.

Макрон изрази съгласие, че ЕС се нуждае от реформиране. „Нужна ни е по-малко бюрократична Европа, която би защитавала по-добре своите граждани“, каза той. Според него без Европа не би имало мир, благоденствие и свобода. Ние сме готови за реформи в институциите и нови споразумения, заяви Макрон. Той посочи, че промени са необходими не само в ЕС, но и в еврозоната.

Президентът на Франция обеща да бъде „прям, откровен и конструктивен партньор за Германия“. “Трябва да се движим по пътя към един по-демократичен Европейски съюз“, заяви той.

Макрон каза, че ще проведе социални и икономически реформи и в собствената си страна в близко бъдеще. „Франция е единствената страна, която не урегулира проблема с масовата безработица. Ние се нуждаем от дълбоки реформи, които ще бъдат проведени в скоро време“, отбеляза той.

След срещата си с Меркел, Макрон написа в профила си в „Туитър“, че посещението му в Берлин е „първият камък, положен за възраждането на Европа“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама