БСП в СОС пита: Защо 7 месеца медицинските кабинети в училищата са без лекарства?

15:20, 15 май 17 / Политика 25 255 Шрифт:
Topnovini

Защо от началото на настоящата учебна година Столична община не осигурява лекарства и консумативи за медицинските кабинети в училищата и кои длъжностни лица носят отговорност? Това са два от въпросите, поставени в официално питане от общинските съветници от групата на БСП Калоян Паргов и Милка Христова до кмета на София Йорданка Фандъкова. В Дневия ред на СОС, на 18 май това е т. 37. 

"Получихме множество сигнали от директори на училища в столицата за липсата на лекарства и консумативи в медицинските кабинети, коментира лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. -Оказва се, че в десетки столични училища от началото на учебната 2016/2017 година няма зареждане на медицинските кабинети, което е ангажимент и грижа на Столична община. Предишната практика, да се превеждат целеви средства за закупуване на необходимите лекарства и училищата да зареждат кабинетите според нуждите си, е прекратена преди две години. Оттогава зареждането става централизирано от Дирекция "Здравеопазване" на СО."

След разговори на директори на училища с представители на Дирекцията става ясно, че за тази учебна година има проблем с процедурите по ЗОП. Заради многото запитвания от страна на училищата, през януари тази година е уточнено, че при невъзможност училищата да заредят със средства от собсвените си бюджети, трябва да представят списъци с минимума лекарствени средства, за да им бъдат доставени. Подобна доставка обаче и до момента не се е случила, коментира Паргов.

В питането той  и Милка Христова, заместник-председател на СОС от БСП, настояват да получат отговор и на въпроса защо е допусната подобна ситуация. И освен това - какви мерки са предприети, за да започне следващата учебна година с необходимото зареждане с лекарства и консумативи на медицинските кабинети в училищата. "Да оставиш медицинските кабинети в училищата цяла учебна година без лекарства и консумативи е най-малкото безотговорно, коментира още Калоян Паргов. - И не мисля, че може да има някакво оправдание за подобно поведение".

Според него е безсмислено сега да бъдат доставяни лекарства и консумативи, тъй като учебната година е към края си - особено за началния курс - от първи до четвърти клас. "Дори и да бъдат осигурени лекарствата и консумативите, за част от тях срокът на годност едва ли ще позволи използването им през следващата учебна година, добави лидерът на БСП-София. - Още повече, че от последните зареждания прави силно впечатление един факт - част от лекарствата са със скоро изтичащ срок на годност. Затова с колегите от групата на БСП в СОС настояваме по най-бързия начин да бъдат извършени процедурите по ЗОП, за да може за началото на следващата учебна година медицинските кабинети в училищата да са заредени с годни лекарства и консумативи". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама