Осъдената от църквата "Аскетика" на Казандзакис вече е в книжарниците 

14:23, 15 май 17 / Общество 25 169 Шрифт:
Topnovini

Осъдената от църквата в Гърция книга "Аскетика" на Никос Казандзакис от днес може да откриете в книжарниците. Кратката творба на гръцкия автор се оказва най-продаваната му книга в родината му. Пречупваща света през мита за Сизиф и повлияна от школата на немския философ Фридрих Ницше и френския мислител Анри Бергсон, „Аскетика” е перлата в короната на цялото творчество на великия гръцки писател.  Авторът на „Алексис Зорбас” и „Последното изкушение” оставя на читателите книга-мистерия. Загадката около нея започва от жанровата ѝ неопределност и съчетанието на философия, лирична проза и митология.

В уводната си бележка към първото издание от 1927 г. Казандзакис настоява: „Нека тази Аскетика бъде смятана за първия лирически опит, за първия вик на посткомунистическото ВЕРУЮ“, а след публикуването на творбата, автор и издател са извикани от гръцките църковни архиереи , за да поднесат официално „извинение” –  Никос Казандзакис, защото е написал тази „непочтителна” книга, а Димитрис Глинос, затова че е публикувал в списанието си „този атеистичен парцал” – „Аскетика”. На 10 юни е насрочен съдебен процес по обвинение в „присмех към религията.” В крайна сметка, той бива отменен, но това дава  началото на едно безмилостно и дългогодишно гонение от страна на държавата и на църквата спрямо Никос Казандзакис. В следствие на това той не успява да спечели Нобеловата награда през 1975 г., когато е номиниран заедно с Албер Камю.

Никос Казандзакис  е приеман за най-известния гръцки писател и философ на 20 век. Поет, есеист и философ, сред най-известните му творби са филмирания по-късно „Алексис Зорбас”, „Капитан Михалис”, „Последното изкушение”, „Дворците на Кносос” и „Аскетика”.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама