Малчугани останаха неприети в детските ясли в София

13:23, 15 май 17 / Общество 25 428 Шрифт:
Topnovini
Под граждански контрол в Столична община бе извършено първото класиране на деца за прием в детски ясли и детски градини от септември 2017 г. Свободните места, за които се извършва класирането, са 11 000.  Малчугани за яслени групи останаха неприети на първо класиране в столицата. На първия прием са влезли само деца, които имат братче или сестриче. В столицата все още има недоволни родители, тъй като децата им, които са ясли остават неприети, а майките трябва да тръгват на работа. "Не знам какво ще правя, започвам работа, а детето ми не е прието. Със съпруга ми не можем да си позволим частна ясла", заяви тя пред topnovini.bg. В събота това беше темата на разговор, която стигна до разгорещени спорове между майки с малки деца в градинка на столичните квартали "Надежда" и Свобода". Повечето от тях са кандидатствали за 170-та "Пчела" сграда 2, 6-о ОДЗ и 38-а "Дора Габе". 
 
Според информация на Столична община пък в сравнение с 2016 г. недостигът в яслените групи, след класирането, е намален с 800, като се очаква до края на годината да се обявят нови свободни места. В момента се строят 5 нови сгради на детски градини. Те са в районите „Младост“, „Витоша“ – 2 броя, „Люлин“, „Красна поляна“. Резултатите показват, че за втора година за първа градинска група, в която влизат тригодишните деца, е изравнен броят на свободните места с този на чакащите.
 
За децата на четири и петгодишна възраст са приети всички и има свободни места. Недостигът е преодолян в повечето райони на Столична община, каза д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление образование, култура, спорт. Все още има чакащи за определени детски градини в районите „Триадица“, „Овча купел“ и „Лозенец“.
 
 
Следващите класирания, в които могат да се подават кандидатури, ще са на: 27 май 2017 г., 10 юни 2017 г. и 24 юни 2017 г.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама