Гледат делото за срутената сграда - убиец на ул. „Алабин”

05:45, 15 май 17 / Общество 25 252 Шрифт:
Topnovini

На 15 май продължава делото в СГС срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента с падналата сграда на ул. „Алабин“ при който загинаха две момичета, предаде БГНЕС.

Досега по делото са изслушани показанията на Виктор Горчев, Виктория Гешева, Георги Пройчев, Пламен Петров и Петър Кънчев. От свидетелските им показания стана ясно, че сградата е била "мокра и е миришела на мухъл". Според показанията на Виктория Гешева, която е управител и съдружник на фирма, която е имала магазини на ул. "Алабин" 56, ул. "Леге" 1 и ул. "Леге" 3, сградата, която се е срутила не е била ремонтирана поне 10 години, от колкото време тя е имала магазини в близост и е минавала покрай нея всекидневно. В един момент, обаче партерният етаж, където е имало магазин за обувки, е бил освободен и тогава е започнал ремонт. Гешева каза, че минавайки покрай сградата всеки ден е виждала работници. "Никой не предполагаше, че ще се случи такова нещо", каза Гешева. Тя уточни и че падналата сграда е била "залепена" за сградата на ул. "Леге", но двете сгради са били с отделни стени. Тя каза и, че след рухването на сградата-убиец, към друга сграда, на ул. "Леге"1 са тръгнали подпочвени води. Тя си спомня, че е имало и метални ограждения.

Друг свидетел - Георги Пройчев - е бил наемател от 1992-2006 г., като в деня на срутването на сградата не е бил в столицата. Сградата, според него, е отговаряла на изискванията. Той заяви, че не са правени сериозни ремонти в сградата за времето, когато е бил там, а е имала нужда от оздравителен ремонт. Той потвърди също, че е имало "леки течове". Когато в сградата е започнал ремонт, Пройчев вече не е живеел там. Той е бил помолен да освободи помещението, което заема, защото сградата е имала нов собственик. Според свидетеля, през последните месеци в сградата се е извършвал ремонт.

Той е виждал, че се внасят строителни материали, но по това време мъжът вече не е живеел там. По думите на Пройчев, мазето е било със здрави основи и там не е имало вода. Кой прави ремонта на партера и първия етаж от къща, Пройчев не знае, но каза пред съда, че е виждал да внасят кофражни пана. Пройчев каза също, че вътрешните стени на къщата са били от непознат за него материал, нещо, което прилича на кирпич (неизпечени тухли).

Свидетелят Пламен Петров, който е бил охрана, разказа, че охранявал само два дни сградата, като е стоял основно отвън пред магазина в сградата. Той не можа да си припомни сега, но при предишни свои показания е разказал, че в къщата е имало работници, които са били там от август 2006 г.

Свидетелят Петър Кънчев разказа, че с него се е свързал приятелят му Георги Кирчев, който го е помолил да му препоръча охранителна фирма. Така Кънчев го препраща към фирма "Боду", чиито охранители са работили там. Целта им е да бъде охраняван магазинът, в който е имало стока за доизнасяне. Той си спомни и за Ема Бочева, която е имала претенции, че е собственик на сградата и е имало проблеми заради нея. Кънчев разказа, че е правил оглед на част от къщата и е забелязал, че таванът под покрива е течал, а в мазето е имало много вода. Кънчев, който е работил в НСО обясни, че е бил охрана на Иван Костов, а Кирчев, който е поискал от Кънчев съвет за охранителната фирма, е бил близък с Костов. Оттам двамата се познават.

Кънчев каза, че не е виждал работници в сградата и не е знаел, че там се прави ремонт. Той посочи и че не познава двама от обвиняемите Петър Петров и Николай Симеонов.

Друг свидетел - Виктор Гочев разказа, че е паркирал близо до рухналата сграда колата си и е видял как къщата пада. Той разказа, че до самата къща е имало камион със строителни отпадъци, който при падането на къщата буквално каросерията му се пълни с части от рухналата сграда. Той заяви, че е виждал работници, а фасадата на къщата е била закрита. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама