Д-р Васил Куртев от Каварна е на финал на околосветското си пътуване

17:00, 13 май 17 / Общество 25 517 Шрифт:
Topnovini

Трикратният носител на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение д-р Васил Куртев е на финалната права на околосветското си плаване с яхта „Одесос“. Рано тази сутрин яхтата „Одесос” и нейният шкипер д-р Васил Куртев са пресекли Егейско море и са навлезли в протока Дарданели. Така се затваря кръгът на околосветското плаване от Каварна, съобщи Радио Варна, като се позова на съпругата на яхтсмена д-р Мария Панайотова.

80-годишният мореплавател пресича два пъти Атлантика и успя да осъществи своята дългогодишна мечта  - да обиколи света. Зад гърба на мореплавателя са повече от 25 хиляди морски мили.

Очаква се при благоприятен вятър яхтата да пристигне във Варна в началото на идната седмица. По този повод фондация „Кор Кароли” организира официално посрещане в района на морска гара.

На 22 януари тази година д-р Васил Куртев навърши 80 години в открито море.

Първият си Глобус той печели през 1982 г. за обиколка на Черно море с яхта "Норд". Две години по-късно е отличен и за участието си в "Остар" със същата яхта. През 2010 г. той бе отличен за плаването му от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд за периода 1 август 2009 г. – 26 юни 2010 г. с яхта „Бизоне”.

През 2015 г. д-р Васил Куртев прекоси Атлантическия океан за трети път. 78-годишният тогава стоматолог от Каварна оформи хет-трика си с яхтата на покойния си брат Неделчо „Одесос“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама