Доброволци от Айтос възстановяват туристическата маркировка в Стара планина

11:20, 13 май 17 / Общество 25 218 Шрифт:
Topnovini

Доброволци от туристическите дружества в Айтос и Сливен ще се включат в акция по възстановяването на планинските пътеки и туристическата маркировка в Източна Стара планина днес и утре. Планинарите ще обходят най-популярните пътеки по билото между проходите „Вратник“ и „Ришки“, за да набележат проблемните места. Планирано е участъците, които имат нужда, да бъдат основно премаркирани и почистени, а наличната стълбова маркировка – пребоядисана.

Акцията е част от мащабна инициатива за почистване на туристическите пътеки  и полагане на нова лентова маркировка по маршрутите в Централна Стара планина и по трасето Ком-Емине. Стотици любители на планината са се събрали във Фейсбук групата „Да обновим туристическите маршрути и обекти“ с идеята да обединят планинарската общност в България и заедно да направят планините по-сигурни и достъпни. Сред целите, които доброволците са си поставили, е и събирането на средства за изработване на нови указателни табели за местата, на които такива липсват.

Двигател на инициативата е Димо Колев – дългогодишен турист и автор на излезлия наскоро нов тритомен пътеводител за Централна Стара планина и Ком-Емине. „Институциите, които трябва да вършат това, от години са абдикирали от своите отговорности и задължения и затова взехме нещата в свои ръце. Имаме подкрепата на местната власт по места, както и на дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“. Всички подобрения, които правим, са съобразени с правилата и сме сигурни, че след нас планината ще бъде по-гостоприемна към тези, които обичат да бягат от натовареното ежедневие в нея. Ако пък някой иска да се присъедини към нас и да ни помогне- с радост ще го посрещнем“ – сподели Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама