Второто иновативно младежко ЕКСПО в Русенския университет показа съвместно реализирани ученически и студентски идеи

07:00, 13 май 17 / Общество 25 199 Шрифт:
Topnovini

Иновативно младежко ЕКСПО II е инициатива на Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, с подкрепата на Националното представителство на студентските съвети в България и Министерството на образованието и науката. Събитието откри по-рано днес ректорът проф. Велизара Пенчева, а официални гости бяха изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, директорът на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова, ръководителят на Регионалното управление по образование – Русе Димитър Райнов, общинският съветник Галин Григоров, заместник-председателят на Националното представителство на студентските съвети – Габриела Наскова и др.

Снимка: Topnovini.bg

Пред Канев център бяха показани двата болида, с които Русенският университет ще участва в състезанието за енергийноефективни автомобили Shell eco-marathon.

Футуристични облекла с вградени LED светлини представи Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“. Сред експонатите се отличаваха моделите от серията „Космос“, чиито материи бяха с имплантирано в тъканите осветление и наподобяваха нощно небе.

Младежкият колектив „Адванс“, съставен от ученици в Английската гимназия показа своя идея за предпазване на пешеходците, пресичащи необезопасени пешеходни пътеки. Устройството има сензор, който засича приближаващия към пътеката човек и подава сигнал на идващия шофьор на автомобил. Водачът на превозното средство спира, а пешеходецът има достатъчно време да стигне до другия тротоар. Практическата реализация на устройството става факт със съдействието на студенти и преподаватели от катедра „Електроника“ на Русенския университет.

Снимка: Topnovini.bg

Екипът на университетския клуб по роботика показа дрон, който с подвижна „ръка“ събира отпадъци от труднодостъпни места. Математическата гимназия участва в ЕКСПО-то с няколко ученически отбора. Част от тях демонстрираха функциите на създадените от тях лего роботи. Една от разработките на младите математици е насочена към хора със зрителни увреждания и представлява светещ бял бастун. Целта му е както да подпомага придвижването на незрящия, така и да предупреждава останалите участници в движението.

Клубът „MicroBio Art“ на Филиал Разград представи пред публика най-новите си картини, рисувани с посявки на микроби, а студенти от Филиал Силистра демонстрираха иновативни дидактически модели и електронни образователни ресурси.

Младежкият форум „Бариери и стимули пред младежката предприемчивост“ събра заедно представители на ученическите формации, студентските клубове, научноизследователските институти, работодатели и стартиращи фирми. Директорът на общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова представи примери за подкрепа на младежките инициативи в града и програмите, по които може да се кандидатства с проектни предложения.

След това имаше и хепънинг за участниците, в който се представиха художествените клубни състави на Русенски университет. Бе изтеглена томбола с награди за регистрира­лите се посетители и участници.

Снимка: Topnovini.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама