Бургаските ученици напредват в изучаването на китайски

17:43, 12 май 17 25 220 Шрифт:
Topnovini

Бургаските ученици, които изучават китайски език по желание, вече са натрупали впечатляващ запас от знания, съобщиха от Общината. Часовете по източния език бяха въведени миналата година в ППМГ "Акад. Никола Обрешков", СУ "Св. св. Кирил и Методий" и Търговската гимназия. Обучението се извършва в часовете по СИП и се води от две китайски преподавателки.

Днес възпитаниците на Природоматематическата гимназия демонстрираха наученото през последните месеци по време на открит урок, воден от 25-годишната Ян Ли Рен. На занятието присъстваха кметът Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.

Децата показаха, че без сериозни затруднения могат да пишат, да отговарят на въпроси и да правят кратки описания на китайски език. Всеки ученик имаше за задача да разкаже за своето семейство и любимите занимания на отделните му членове. Преди да стигнат до това ниво обаче, те са отделили доста време в изучаването на символите от китайската азбука.

Съвременните технологии също помагат в усвояването на езиковите знания. Чрез специално разработена програма и мултимедия се визуализира как трябва да се изписват правилно символите от азбуката и как се произнасят.

От следващата година може да се увеличи броят на децата, които изучават езика. В момента по чуждоезиковата програма се обучават 10 класа. Другата цел е в бъдеще бургаски и китайски училища да създадат общи школи, в които основният акцент ще е върху обучението по математика и информационни технологии, тъй като азиатската страна има силни традиции в развитието на тези науки. Подобно сътрудничество би било много полезно за Бургас при подготовката на кадри за IT индустрията.

Някои от децата, които в момента изучават китайски език в морския град, ще имат възможността да се явят на изпит за сертификат. Той ще удостоверява притежанието на определено ниво на владеене на езика.

Идеята за такъв тип обучение се роди след споразумението за изграждане на жп линията, по която да се доставят стоки от Китай през Бургас към цяла Европа. Институтът "Конфуций" осигурява квалифицирани преподаватели, а Община Бургас съдейства за осигуряването на учебния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама