600 деца и възрастни пяха „Върви, народе възродени!“ на площада в Тервел

14:44, 11 май 17 / Общество 25 295 Шрифт:
Topnovini

Невероятното усещане за общност, за общи поводи, с които да се горедеем че сме българи, че „и ний сме дали нещо на света“…Това беше емоцията, която днес в 13 часа изпълни площада в Тервел със стотици деца и възрастни. Те държаха в ръце знаменца с отпечатан пълния текст на всеучилищния химн, изображението на тервелската икона с братятя Кирил и Методий , ликът на автора на текста – Стоян Михайловски и апокриф от нотния текст с музиката на Панайот Пипков. Нямаше намръщени лица, погледите грееха, пеенето бе наситено с еуфорията от това, че сме заедно и, че знаем кои сме и какво е нашето място на Стария континент – люлката на цивилизацията“, сподели заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева.

 

 

Тя обясни, че няма специален повод за впечатляващата инициатива. Тя е целяла да се докоснат душите на малки и големи с един по-различен поглед към историята, към знанието, към българщината. Има и предистория. В храм „Св. Вмч. Георги Победоносец“ в Тервел се съхранява икона от 1862 година. На нея са изобразени Светите братя Кирил и Методий, а между тях има географски глобус. От 2012 г., когато иконата става на 150 години, общинската администрация всяка година се опитва да даде повод на младите хора в Тервел да разсъждават върху темата за делото на Кирил и Методий. „Търсим „по-различните“ и атрактивни способи да достигнем с познанието за техния принос в световната книжнина до душите на децата и възрастните“, посочи Илиева.

„Да запеем заедно „Върви , народе възродени!“ отбелязва и 10-годишнината на вокална студия “Тервел“ с ръководител Живко Колев. Отпечатани бяха брошури и знаменца – за всеки участник в събитието. Младежите от клуба за автентичен фолклор с ръководител Росица Стратиева се включиха  в  ролята на водещи , а деветокласничката Анифе от клуба представи своето есе за Константин Кирил Философ.

„И така, по достъпен за всички начин си припомнихме: кой е авторът на текста на всеучилищния химн, кога са написани строфите, кой е композиторът, създал музиката, как и кога се е случило това. И също – пълният текст на химна, образите на писателя и композитора, събитията от тяхното съвремие… Съзнавайки, че всеки българин трябва да помни имената на Стоян Михайловски и Панайот Пипков, както и да знае текста на 125-годишния величествен всеучилищен химн. А, това се учи, докато си у дома. За днешните деца в нашата община „у дома“ се създава от  всички нас, учители и общественици в Община Тервел - хората, които сме призвани да създадем добри условия за възпитаването на позитивни и можещи млади хора“, сподели още Дияна Илиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама