Класика и модерност си дават среща на сцената на Друмеви театрални празници в Шумен

17:10, 10 май 17 / Култура 25 288 Шрифт:

Класически пиеси и документален театър ще присъстват на сцената на тазгодишното ХХVІІ издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен. Това оповести в навечерието на форума селекционерът д-р Ина Божидарова.

От общо 50 постановки за участие в конкурсната програма са подбрани 11 спектакъла. От тях шест ще се играят на голяма сцена и пет в камерна зала.

Тази година изданието на фестивала се посвещава на 110-годишнината на Народния театър и 90 години от поставянето на сцена на пиесата „Майстори” от Рачо Стоянов.

„Радващо е, че класическите пиеси вече са във фокуса на младите режисьори, които пречупват традицията през погледа на съвременността”, коментира д-р Ина Божидарова и посочи като пример постановката „Вампир” по Антон Страшимиров на трупата на благоевградския театър, под режисурата на младата Маргарита Мачева.

За първи път адаптация за сцена получава и творбата на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”. Пиесата е дело на плевенския театър, а режисьор на постановката е Крум Филипов.

Независимата сцена е окупирана от документалния театър, като там личат имената на режисьорите Неда Соколовска с вербатим спектакъла „Мир вам” на Студио за документален театър „Vox populi” и Калин Ангелов с постановката „Цигански колела” на ПК „Райза вилм прадакшънс”.

„Цигански колела” е изграден на базата на ромския фолклор и митология, а в спектакъла участва първата дипломирана актриса от ромския етнос у нас.

Тази година на шуменска сцена ще гостува и театралната трупа от руския град Липецк с пиесата на Христо Бойчев „Оркестър Титаник”.

„Повечето от селекционираните за участие пиеси са номинирани за наградите „Икар” и „Аскер”. Това е достатъчен атестат за тяхната висока класа”, каза още д-р Ина Божидарова.

Драматично-куклен театър „Васил Друмев”-Шумен ще участва в конкурсната програма с постановката „Пясъчен Пъзел” от Яна Добрева. Вербатим спектакъла на трупата „Оттука започва България” е включен в съпътстващата програма на фестивала и ще бъде представен на 11 май от 11 часа в градската библиотека.

В категорията „Авторски прочит” са подбрани текстовете на младите автори Ясен Василев с „Жената от фара”, Мирослав Христов с „Цикадите” и Михаил Казаков с „Потребителят”. Част от новите пиеси непоставяни до момента на сцена ще бъдат представени на 15 май от 11 часа в къща-музей „Добри Войников”.

Тържественото откриване на ХХVІІ издание на Международния фестивал Друмеви театрални празници „Нова българска драма” в Шумен ще бъде утре от 18.30 часа пред паметника на Добри Войников.

Предварително са изкупени билетите за моноспектакъла на Мариус Куркински „Черното пиле”, постановката „Майстори” на Народния театър и „Тъгопоглъщач” с участието на Мая Новоселска на Театър 199.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама