Честваха 177-та годишнина от рождението на Хаджи Димитър в родната му къща в Сливен

15:56, 10 май 17 / Общество 25 254 Шрифт:
Topnovini

Събитието, което Сливенска община организира по повод 177 години от рождението на Хаджи Димитър, тази година се състоя в родната му къща. То беше уважено от кмета Стефан Радев и неговата заместничка по хуманитарната дейност Пепа Чиликова, председателя на общинския съвет Димитър Митев, областния управител Татяна Минчева, младежите от дневния Дом за хора с умствена изостаналост, историци, читалищни дейци, ученици.

„На днешния ден, преди 177 години, в Сливен е роден един от най-ярките символи на нашия град, на непокорния ни дух и стремежа ни за свобода и справедливост", посочи Стефан Радев. Кметът изтъкна, че от 1883 година признателните потомци и следовници на войводата организират редовни тържества по повод годишнини от неговото рождение и подвиг. Паметникът на градския площад е издигнат през 1935 година по инициатива на потомци и родственици на войводата. Същата година назовават площада с неговото име. През 1999 година, с решение на Общинския съвет, 10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър в Сливенска община.

Актьорът от Драматичния театър „Стефан Киров" – Димитър Марков представи пред посетителите на музея моноспектакъла „Епопея на забравените" по текст на Иван Вазов. Третокласниците от основно училище „Христо Ботев" Радан Йорданов, Надежда Рашева и Христина Хътова рецитираха стихове за Хаджи Димитър. Накратко за живота и подвига на войводата разказа Маргарита Хисапчиева, секретар на читалище „Хаджи Димитър".

Снимка: Къща-музей Хаджи Димитър

След представлението  кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметът Пепа Чиликова поднесоха цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

През целия ден къщата-музей „Хаджи Димитър" e отворенa за посещения със свободен вход.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама