Нобеловият лауреат за химия проф. Дан Шехтман стана „Доктор хонорис кауза“ на БАН

15:09, 10 май 17 25 345 Шрифт:
Topnovini

На тържествена церемония в Големия салон на Българската академия на науките Нобеловият лауреат за химия от 2011 г. проф. Дан Шехтман получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН. От името на Управителния съвет на Академията Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи званието на свтовноизвестния учен “за изключителни научни постижения“, съобщиха от БАН.

Акад. Ревалски представи

, който през 1982 г. открива съществуването на квазикристали (модели в атомите, които са смятани за невъзможни) и получава Нобелова награда за химия през 2011 г. Откритието на квазикристалите е научна революция, която променя съществено разбиранията за твърдата материя. Публикувано е през 1984 г. във Physical Review Letters с трима съавтори – Джон Кан, Денис Грациас и Илан Блеч. Въпреки че първоначално понася обществена критика, все пак научната общност е привлечена от дискусията и генерира експериментални данни, които впоследствие обръщат мнението в полза на Шехтман.

Наред с академичните дейности проф. Шехтман посвещава много усилия на научното образование на деца от предучилищна възраст и участва в израелското телевизионно предаване за деца „Наука с Дан“.

За научното си постижение той получава редица други награди като the International Award for New Materials на Американското физично общество (1987 г.), Israel Prize in Physics (1998 г.), the Wolf Foundation Prize in Physics (1999 г.), the Gregori Aminoff Prize на Кралската Шведска академия на науките (2000 г.), the European Materials Research Society’s 25th Anniversary Award (2008 г.) и др. Той е член на Европейската академия на науките, Израелската академия на науките и Националната академия за инженерни науки на САЩ.

Проф. Дан Шехтман благодари за високата чест и произнесе академично слово на тема „Квази – периодични кристали – промяна на парадигмата в кристалографията“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама