Мария Габриел: Водещо в работата ми ще бъде обединението

11:14, 10 май 17 / Политика 25 193 Шрифт:
Topnovini

Изразявам своята благодарност, за мен тази номинация е израз на доверие и отговорност, заяви номинираната за еврокомисар Мария Габриел, предаде БГНЕС.

Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Да продължим да допринасяме за този единен и важен ЕС, добави Габриел.

Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на НС. Днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми е низ от доведени успешно до край каузи – каузата на земеделските производители, друга кауза е защита правата на жените и тук заедно със Захариева сме допринесли за това. Работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности.

Това ще бъде и моята отговорност, да защитавам българския интерес в ЕК и да бъде успешно председателството ни на Съвета на ЕС.

Габриел обясни, че не би могла да се ангажира с ресор, тъй като процедурата тепърва предстои и въпросът за ресора е изцяло в ръцете на Юнкер. Мисията, която ще ми бъде поверена, ще бъде и вследствие на разговора, който ще се състои следващата седмица, посочи Мария Габриел.

Тя посочи, че до този момент не е воден разговор между нея и Юнкер и обясни, че днес се изпраща официално писмо до председателя на ЕК, който след няколко дни ще изпрати писмо, с което да покани Габриел за личен разговор. Вследствие на разговора ще бъде определен и ресорът й. Габриел допълни, че какъвто и ресор да има, водещ приоритет за нея остава защитата на България и европейските граждани.

Тя подчерта, че поема номинацията с чувство за признателност и отговорност. „За мен е важно да се спази процедурата, а в Европейския парламент ще продължа да оставам вярна на себе си, да работя с колегите за защита на интересите на европейските граждани“, коментира Габриел.

От своя страна Екатерина Захариева заяви, че ЕК няма как да посочи, на която и да е държава кой кандидат да предложи, като единственото им условие било кандидатът да е жена. „Убедена съм, че правителството излъчи най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор. Ангажиментът на премиера Борисов към Юнкер беше това да се случи възможно най-скоро и това се случи още на първото заседание на правителството“, каза още Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама