Организират флашмоб "Движението е здраве и сила" в Русе

06:59, 10 май 17 / Общество 25 192 Шрифт:
Topnovini

Днес от 10.00 часа, пред сградата на ДКЦ-2, ще се проведе флашмоб под мотото "Движението е здраве и сила" по повод 10-ти май, Световен ден на физическата активност. Инициативата се организира от екипа на Лечебни заведения „Медика”, с участието на  ФТТ „Найден Киров" и танцова школа "Играорци".

Световният ден на физическата активност се отбелязва с решение на Световната здравна асамблея от 2002 година. У нас кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели подобряване физическата активност в ежедневието на хората, приобщаване на по-големи групи от населението към физически активен начин на живот и ограничаване действието на рисковите за здравето фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и злоупотреба с алкохол.

Обездвижването е сред основните рискови фактори, водещи до хронични заболявания и смърт, сочат данните на СЗО. Според проучванията, физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве, а редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло и по-доброто психично здраве, но и предпазват от редица заболявания. 

Доказано е, че хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт и остеопороза. Не на последно място, физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието, категорични са специалистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама