Музеят MAXXI трансформира галерийното си пространство

02:48, 10 май 17 / Свят 25 144 Шрифт:
Topnovini

MAXXI трансформира и преконфигурира пространството си, подсилвайки идентичността си и обществената си мисия, започвайки с постоянната колекция, около която се въртят всички промени и иновации, съобщава Artprice, цитирана от БГНЕС.

Музеят става все по-приветлив, достъпен и отворен за града, като целият партерен етаж е безплатен за посетители и предлага нови услуги за обществеността.

MAXXI, Националният музей на изкуствата на ХХI век, е първата италианска национална институция посветена на съвременното изкуство. Концептуализиран като широко културно пространство, MAXXI e управляван от фондация, създадена през юли 2009-та от Министерството на културното наследство и дейността и включва MAXXI Architettura и MAXXI Arte. Сградата на MAXXI e архитектурно произведение с иновативни и ефективни форми проектирано от Заха Хадид, намиращо се в квартала Flaminio, Рим.

Джована Меландри, директорката на музея заявява „Искаме непрекъснато да обогатяваме свободното културно пространство и го правим, като се съсредоточаваме върху постоянната колекция, индентифициращото сърце на музея и обществен ресурс, отворен безплатно за посетители от вторник до петък. Работили сме и ще продължим да работим за обогатяването му, съхранението му и ще го направим още по-достъпен. Това е „ре-еволюцията“ на велика културна институция, лаборатория за бъдещето и памет на съвремието.“

Колекцията започва от атриума и се простира към вътрешността без прекъсвания, през партерния етаж и част от първия етаж, с големи инсталации, творби изложени за първи път, значими творби от съвременни майстори, временни изложби и анализи посветени на художници в колекцията. Партерният етаж, към който входът е безплатен от вторник до петък и всяка първа неделя от месеца подслонява също и постоянна видео галерия реализирана съвместно с In Between Art Film, както и учебна работилница в музея, която изследва произведенията в колекцията предназначени за деца.

На първо място е изложба посветена на Бруна Еспозита (до септември 2017) с повторно представяне на една от първите и творби, които ще бъдат добавени в музейната колекция : инсталацията/пърформанс „e cosi sia…” от 2000 година, мандала от бобови растения и подправки с голяма символична стойност, която художничката ще реконструира на живо по време на изложбата.

Освен това, ще бъдат показани нови дарения от художници (като „Пиколо Система“ от Джианфранко Баручело, снимка от серията Occhi от Бруна Еспосито и „lo sono dolce sirena” от Лука Мариа Патела). Сред архитектурните творби, в изложбата за първи път са показани проекти за метростанциите в Неапол и тези на моста над пролива Месина. Също така, 46 фотографии, които правят серията „72 часа в Рим“ от Хелмут Нютон, единственият му фотографски проект за „градски пейзаж“.

От края на юни, атриума на MAXXI ще подслони също и частичната реконструкция на един от най-емблематичните обекти на Estate Romana: Teatrino Scientifico от Франко Пурини и Лаура Термес, който ще действа като фон на летните събития на музея. Тук са и постоянните инсталации „More than meets the Eye” от Маурицио Нанучи и творбата „La casa di Roma“ от Педро Кабрита Реис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама