"Евромозайка" подредиха русенски ученици по повод Деня на Европа

18:37, 09 май 17 / Общество 25 289 Шрифт:
Topnovini

Евромозайка „10 години в звездния кръг на Европа“ украси днес Паметника на Свободата с участието на 120 деца и над 200 разноцветни балони за Деня на Обединена Европа 9 май, съобщават организаторите.

В евромозайка „10 години в звездния кръг на Европа“ участват днес 120 деца от предучилищните групи в ДГ„Детелина“, ДГ„Зора“, ДГ„Снежанка“, ДГ„Звездица”, ДГ„Русалка“, ДГ„Незабравка“, техните родители и педагози в изпълнение на дейност „Училище по взаимност“ в проект на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“, по ОП „НОИР“.

Събитието е посветено на десетте години от членството на България в Европейския съюз и Деня на Обединена Европа 9 май. Децата сглобиха мозайката пред Паметника на Свободата с 210 разноцветни балони с хелий, с които изписаха българската годишнина, вплетена във флага на ЕС. Всяка детска градина беше избрала своите посланици, които да изпратят в небето над Русе детските мечти за европейското бъдеще на родината под звуците на Одата на радостта. Във вълнуващото преживяване участваха и приятелите на проекта – деца от ДГ„Червената шапчица“, емоционално свързани със своите връстници чрез съвместни дейности в приключил проект на Община Русе по ФМ на ЕИП.

Инсталацията „10 години в звездния кръг на Европа“ е композиция от символични елементи за ролята и мястото на България в ЕС. Нестандартната детска изява е планирана в  „Училище по взаимност“, дейност която приобщава деца и родители от различни социални групи да сближават своите интереси и дава възможност за съвместни празници и неформални инициативи. С помощта на педагозите, родителите създават нова комуникационна среда, в която образователните дейности по проекта възпитават отношение към общочовешките и европейски ценности, традиции и взаимоотношения в общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама