Шуменската симфониета с концерт по случай празника на града

14:32, 09 май 17 / Общество 25 351 Шрифт:
Topnovini

Цикъл „Млади виртуози“ по случай празника на Шумен, 11-ти май, ще представи Симфониета Шумен.

Любителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на талантливите виртуози Лия Петрова /цигулка/ и Адриен Ла Марка /виола/.

В празничния концерт ще прозвучат увертюрата „Фингалова пещера“ от Менделсон, Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев и Концерт за виола и оркестър от Бела Барток. Концертът по случай Деня на Шумен ще започне от 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ с диригент Калина Василева.

Лия Петрова е добре позната на шуменската публика още от 2004 година, когато завоюва Първа награда и специалната награда – майсторски лък, на Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“. През 2016 г. е носител на Първа награда от престижния конкурс „Карл Нилсен“ в Дания.

26-годишната Лия Петрова започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Само след две години вече концертира с различни оркестри. Възпитаничка на НМУ „Любомир Пипков“, на 8 г.  получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. На 11 г. е приета в Hochschule fur Musik und Theater в Рощок. На 19 става студентка в Queen Elisabeth Musik Chapel в Брюксел. Учебното заведение й предоставя уникалната възможност да свири на оригинален италиански инструмент Matteo Goffriller, изработен през 1690 г. Лия Петрова печели редица награди от конкурси, сред които са „Тибор Варга“ в Сион /Швейцария/, „Луи Шпор“ във Ваймар /Германия/, „Вацлав Хумел“  /Хърватия/. През 2015 г. след участие на Немския национален конкурс, е поканена да стане част от изпълнителите-солисти на Deutscher Musikrat.

Младият виолист Адриен Ла Марка е носител на 3 специални награди от 10-то издание на „Лайнъл Тертис“, финалист на 16-то издание на „Й. Брамс“ /Австрия/, награда за най-добро изпълнение на творба на Уйлям Уолтън на конкурса „Уйлям Примроуз“ /2012/, лауреат на „Spedidam Generation“. Той е първият виолист, спечелил конкурса „Avant-Scènes“ в Париж. Успешно се изявява като камерен изпълнител на световната сцена. От особено значение е участието му в проекта „Chamber music connects the world“ /2010/, за който е избран от Гидон Кремер и в който си партнира с Андраш Шиф, Юри Башмет, Франц Хелмерсон и Гидон Кремер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама