Мигрантски наплив на датската граница към Швеция

16:44, 08 май 17 / Свят 25 162 Шрифт:
Topnovini

Броят на търсещите убежище в Швеция, пристигащи през границата с Дания, нарасна почти 5 пъти след като от миналия четвъртък шведските власти не проверяват документите на пътниците, които се придвижват с автобуси, влакове и кораби, съобщи Шведското радио, цитирано от БГНЕС.

Ако преди броят на хората, подаващи молби за убежище в Швеция беше около 5 души седмично, за последните 4 дни броят на подалите молби достигна 24 души.

През почивните дни граничната полиция на Швеция спря на КПП 88 мигранти, които искали да достигнат до южната шведска провинция Сконе.

Говорител на органите на реда каза, че това са били главно мигранти, които са имали разрешение за пребиваване в Дания.

През 2015 година в кралството с население от 9,8 млн. души се пристигнали 163 000 мигранти. Това е най-високият показател на глава от населението в Европа.

За да ограничи миграционния поток, през есента на 2015 правителството задължи транспортните фирми да проверяват документите на пътниците, през 2016 въведе граничен контрол и увеличи изискванията за прием на мигранти.

От 20 юли м.г. беше въведено временно жителство за бежанците вместо постоянното и бяха увеличени изискванията за размер на дохода, който мигрантите трябва да имат, ако искат да доведат в кралството свои роднини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама