ЧЕЗ учи студенти как трябва да се регулира енергийният пазар

10:55, 08 май 17 / Общество 25 252 Шрифт:
Topnovini

Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, е изнесъл лекция в Университета за национално и световно стопанство в София на тема "Енергийната регулация и либерализацията на пазара". Събитието е било организирано от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, съобщават от пресцентъра на ЧЕЗ.

Карел Крал е разгледал в детайли функционирането на енергийния пазар и неговата либерализация, като е направил сравнение с икономическата ситуация в енергийния сектор на Чехия и Румъния. Крал е изложил основите елементи на енергийната индустрия и нейната регулация, спрял се е на компонентите в производството на електроенергия, калкулацията на използваната електроенергия при изготвянето на фактурата за крайния потребител и др, разясняват от енергийното дружество.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България е представил и ролята на енергийния регулатор за формирането на цената на електроенергията, необходимостта от баланс между интересите на потребителите и доставчиците, правилата, които трябва да се спазват, за да не се наруши качеството на предоставяната услуга.

Карел Крал е акцентирал върху темата за либерализацията на енергийния пазар, откроил е ролята й за създаване на конкуренция - основен фактор за формирането на по-ниски цени на електроенергия за крайния потребител. Той се е спрял и на основните етапи от процеса на либерализация, енергийната сигурност и ролята на енергийния обмен за преодоляване на риска от загуби в сектора.

Интерес към лекцията са проявили повече от 200 студенти и преподаватели от различни специалности и направления, които са взели активно участие в последвалата дискусия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама