Българският вицепрезидентът изнесе лекция в Славянския университет в Баку

14:46, 07 май 17 / Общество 25 230 Шрифт:
Topnovini

Различията ни обединяват, а не разделят, можем да бъдем свободни и да имаме бъдеще само, ако сме заедно“. Това заяви българският вицепрезидент Илияна Йотова в Славянския университет в Баку, където изнесе лекция пред преподаватели и студенти, изучаващи специалност Българска филология, съобщават от пресцентъра на Президентството.

В учебното заведение се подготвят бъдещи дипломати и специалисти по международни отношения с профил „България и Балканите.“

Горда съм, че тук има много млади хора, които изучават езика, историята, културата на моя народ”, казва вицепрезидентът, допълват от ведомството.

Илияна Йотова припомня още, че България постига своята езикова и духовна самостоятелност със свещеното дело на двамата братя Кирил и Методий, на техните ученици, които създават днешната кирилска азбука.

Днес на нея пишат над 300 милиона човека в цял свят и е една от трите официални азбуки на европейската общност, заедно с латинската и гръцката”, отбелязва вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова страната ни е не само достоен и уважаван член на ЕС, но и гарант за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и на Балканите. Вицепрезидентът допълва, че България ще играе и занапред ключова роля за сигурността на външните граници на ЕС, за стабилността на региона.

Нещо повече, ние сме естественият мост и посредник в разбирателството между Изтока и Запада. Основните предизвикателства пред нас са управлението на бежанската и мигрантската криза, непозната по мащабите си от Втората световна война, справяне с икономическата, финансова и социална криза, борбата с екстремизма и радикализацията, които заплашват обществото ни”, заявява вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочва, че след по-малко от 8 месеца, България ще председателства Европейския съюз.

Точно тогава Европа трябва да намери решение на голяма част от тези проблеми и ние съзнаваме своята отговорност за това“

В края на лекцията си Йотова е отправила покана към студентите да дойдат в България, за да работят, да бъдат откриватели, да проучват красивия ни език и богатата ни култура. Тя направила и дарение на български книги на Центъра за български език и култура към университета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама