Съдят Сорос за $ 10 млрд. с познати обвинения за политическо влияние

04:18, 07 май 17 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini

Дело за 10 млрд. долара е заведено срещу Джордж Сорос с обвинение, че се меси в политиката на една бедна африканска държава, което критиците на американския милиардер сочат като пример за неговия стил на действие, пише Брук Сингман от „Фокс нюз“. Това информира БГНЕС.

86-годишният инвеститор, който контролира мрежа от международни неправителствени организации, заедно с огромната му финансова империя, използва влиянието си върху правителството на Гвинея, за да отнеме правата на израелската компания BSG Resources върху добива на желязна руда в западноафриканската държава. Това се посочва в иска, внесен миналия месец във федералния съд в Ню Йорк от BSG Resources.

"Сорос е мотивиран единствено от злобата си, тъй като няма икономически интереси, каквито е имал в Гвинея", твърди BSGR в съдебните документи.

Говорител на Сорос, който редовно подкрепя зараждащите се демократични правителства в Източна Европа и Африка, казва, че филантропът има траен интерес към подпомагане на бедните страни и само иска да стане ясно дали израелската компания е плащла подкупи на предишното правителство, за да си уреди правата за добив на желядна руда.

Какъвто и да е крайният резултат от делото, това не е първият път, когато Сорос е обвиняван в насочване на политически промени, с цел собствена изгода. Критиците по цял свят, включително и в САЩ, и в родината на Сорос – Унгария, казват, че либералният финансист често се маскира като човеколюбец, за да манипулира политическия пейзаж.

"Ние сме решени да използваме всички законни средства, с които разполагаме, за да се спрат псевдо гражданските шпионски групи, като финансираните от Джордж Сорос", каза наскоро унгарският министър по човешките ресурси Золтан Балог.

В САЩ Сорос е хвърлил много пари в политиката - от надпреварата за местни прокурори - до президентски кампании. Макар че заявените от него цели включват преустройство на съдебната система, изравняване на доходите, борбата с климатичните изменения и борбата с расизма, критиците твърдят, че той е използвал парите си за купуване на влияние в Демократическата партия.

Сорос също е обвиняван за използване на неговата фондация „Отворено общество“ и връзките си в американската дипломация, за да се меси в работата на правителството на Македония. Сенатор Майк Ли настоява обществеността да получи отговори на въпросите за финансирането на мрежата на Джордж Сорос от държавната агенция за помощи за чужбина USAID, което не е в съзвучие с американските интереси. Ли изисква да се спре финансирането на неправителствените организации в Македония и намесата на американското посолство във вътрешната политика на балканската страна.

През 2002 г. Сорос е осъден във Франция за използване на вътрешна информация за закупуване на дялове в компании, главно държавни, включително банка Сосиете Женерал.

В сегашния случай с BSG милиардерът Бени Щайнмец обвинява Сорос и неговите неправителствени организации в предизвикването на разследване за корупция, с цел администрацията на президента Алфа Конде да обезсили договорите на BSGR в сферата на минния бизнес.

Щайнмец твърди, че Сорос е мотивиран от враждебност към Израел и е озлобен срещу Щайнмец заради бизнес в Русия.

"За Сорос успехите на Щайнмец, както и неговата активна и страстна пропаганда на израелския начин на живот, бизнес и култура, са анатема", посочва BSGR в жалбата си. "Сорос също е добре известен с отдавнашната си враждебност към държавата Израел."

BSG е лишена от минните си права, след като отказва да плати стотици милиони долари, за да запази лиценза си за добив, според съдебния иск, който обвинява още, че Сорос е повлиял на Министерството на правосъдието на Обама да разследва BSG.

Сорос отрича всички тези твърдения. Негов говорител каза пред Фокс нюз, че BSG се опитва да отклони вниманието от собствените си проблеми. "Обвиненията на BSGR са несериозни и напълно неверни", заяви говорителят. "Делото е PR трик с цел да отклони вниманието от огромните юридически проблеми на BSGR".

BSG се надява да превърне влиянието на Сорос върху правителството на САЩ, и по-специално върху администрацията на Обама, в ключова част от съдебното дело. След инспирираното от Сорос обвинение за подкуп срещу BSG, Министерството на правосъдието на САЩ свика голямото жури да разгледа случая. Критиците твърдят, че това е пример как Сорос използва политическото си влияние за постигане на своите цели.

Организациите "Сорос" в САЩ са инструмент за формирането на политиката на правосъдното министерство при администрацията на Обама ", заяви Джей Крисчън Адамс, бивш прокурор при администрацията на Обама, а сега президент на фондация за защита на обществените интереси.

Говорител на на правосъдното министерство не потвърждава, но и не отрича дали ведомството разследва BSG като част от наказателно дело.

Адвокатът на BSG Resources Луис Соломон казва пред Фокс нюз, че се надяват съдебната процедура да започне през юли в Ню Йорк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама