Изложба «Пролетни вълшебства» показва ръкоделия на изисканата домакиня

16:59, 06 май 17 / Общество 25 604 Шрифт:

Изложба от ръчно преработени керамични и стъклени съдове, пана от коприна и текстил, «диамантени» гоблени, нашивки и плетива, килими и покривки, тъкани през 19 век, и картини, рисувани върху дърво, с образите на български владетели, са подредени в артгалерията на Велики Преслав.

«Пролетни вълшебства» се казва експозицията, открита за Гергьовден. Тя е дело на жените от местния клуб «Преславер» и представя близо 200 експоната от двадесетина майскорки на изящното изкуство и плетивата.

 

Почетният председател на клуб «Преславер» Мария Иванова, председателят Даниела Христова, Димитричка Петрова и  Снежана Кирилова са част от авторките на ръчни творения. Геновева Христова показва екзотични приложения на декупажната техника, а Мария Николова и Веска Радулова са майсторките на «диамантени» гоблени, правени от дребни сферични елементи с бисерен блясък.

Модерни флорални картини, изработени от ръцете на Стойка Гайдаржиева с цветна коприна и воал, внасят нов елемент в експозицията от стари и позабравени ръкоделия.

Заради Гергьовден организаторките от клуб «Преславер» са добавили в изложбата икони на Св. Георги и картини, правени от покойния местен художник Иван Геров. Той имаше изключителната дарба да рисува върху дърво образи на български владетели, преславски боляри, светци и епизоди от посрещане на средновековните просветители в столицата Преслав.

 

Богатата изложба ще бъде отворена за посетители през целия месец май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама