Млади и стари в Добрич се теглят на над 100-годишен кантар за здраве

15:20, 06 май 17 / Общество 25 254 Шрифт:
Topnovini

В Етнографската къща в Добрич днес, на Гергьовден, посрещат жителите и гостите на града с китка здравец. Малки и големи се люлеят на окичена с цветя гергьовска люлка и се теглят за здраве и късмет на автентичния над 100-годишен кантар. Песни огласят двора на Етнографската къща в изпълнение на групи за автентичен фолклор от града.

 

В Добруджа християнският светец Георги – покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност, споделя етнографът Лена Кирилова. Гергьовден бележи началото на новата селскостопанска година. Когато всичко се събужда за нов живот и започва великото тайнство на пролетта, у човека отново се ражда надеждата за щедрост на земята, за здраве и берекет, за обич и честити дни, посочва тя. 

 

Според традицията, на днешния ден всеки трябва да се претегли на кантар, за да разбере колко е наддал през зимата и колко ще отслабне, когато започнат усилните дни на полето. Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама