Репресивните закони – двигателят на миграцията от Африка

10:07, 06 май 17 / Свят 25 168 Шрифт:
Topnovini

Африканските страни стават все по-репресивни и принуждават все повече хора да напуснат домовете си, алармира британската благотворителна организация „Оксфам“, малко след като Германия предупреди за дестабилизиращия ефект на миграцията в Европа. Предаде АФП.

Политическата свобода и проблемът с „изтичането на мозъци“ бяха сред водещите теми в дневния ред на Световния икономически форум за Африка, проведен в Дърбан тази седмица. Тогава изпълнителният директор на „Оксфам“ Уини Биянима заяви, че „репресивните закони, насочени към свободата на обществото“ се оказват и „двигател на миграцията“.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди на срещата, че "ако не успеем да стабилизираме африканския континент през следващите години и десетилетия, ще се изправим пред нарастващи геополитически рискове - включително и повече пристигащи мигранти на Стария континент“.

Южноафриканският президент Якоб Зума, който бе домакин на форума, описа миграцията като едно от "критичните предизвикателства пред света".

Общият брой на мигрантите в световен мащаб достигна 244 милиона през 2015 г. От тях рекордните 63 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си. Това включва търсещи убежище бежанци и хора, разселени в собствените си страни.

Биянима посочва, че за този проблем трябва се бъде обвинена политическата класа, която не е осигурила икономическа сигурност и граждански свободи на народа си. Той посочи, че в много от тези страни има репресивни нелегитимни режими, нарушаващи човешките права по редица алинеи.

Неотдавнашно проучване на организацията CIVICUS, която следи за свободите в световен мащаб, установи, че само две африкански страни са напълно отворени в това отношение - островните държави на Кабо Верде и Сао Томе и Принсипи. Нито една държава на континенталната част на Африка обаче не може да се нарече истински свободна.

Биянима разкритикува богатите правителства, които отклониха бюджетите си за помощ за пристигащите бежанци.

"Властите трябва да спрат да се преструктурират помощите и да подкрепят засегнатите от конфликтите страни, вместо да отклоняват тези средства за местните проблеми и политики за сигурност. Ако направят така и постигнат приобщаващ растеж, хората няма да искат да напускат домовете си. Сътрудничеството за развитие е инструментът за мир и стабилност", каза той.

Повече от 1 000 мигранти са загинали, извършвайки опасния средиземноморски преход от Либия до Италия през 2017 г., според агенцията на ООН за бежанците. Други 36 700 са били спасени от гражданската защита. Най-малко 150 от загиналите са деца.

Трагичните образи на африканските мигранти се превърнаха в обичайна гледка за телевизионните бюлетини, след като бежанската криза доби неконтролируем мащаб през последните години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама