100-годишен кантар и гергьовска люлка в Етнографската къща в Добрич

07:51, 06 май 17 / Общество 25 275 Шрифт:
Topnovini

По традиция и тази година Етнографската къща при Регионалния исторически музей в Добрич отбелязва празника Гергьовден с възстановка на народни обреди и ритуали. От 8,30 ч. до 17,30 ч. с китка здравец и празнично настроение гостоприемните домакини ще посрещат жителите и гостите на града. Малки и големи, стари и млади ще могат да се полюлеят на окичени с цветя гергьовски люлки и да се претеглят за здраве и късмет на автентичния 100-годишен кантар.

Според традицията, на днешния ден всеки трябва да се претегли на кантар, за да разбере колко е наддал през зимата и колко ще отслабне, когато започнат усилните дни на полето. В двора на къщата ще бъде завързана и Гергьовска люлка, окичена със здравец. Всеки, който се полюлее, може да достигне слънчевите лъчи. Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет

Песни ще огласят двора на Етнографската къща, а любители и ценители на хубавата добруджанска музика ще могат да се насладят на изпълненията на групи за автентичен фолклор и да отнесат в сърцето си частица от неповторимата празнична атмосфера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама