Тръмп обеща да подобри американското здравеопазване

23:53, 05 май 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп призна днес, че състоянието на американското здравеопазване е сред най-лошите в света, но обеща да поправи това. Това написа той в социалната микроблогова мрежа "Туитър", съобщи БГНЕС.

"Разбира се, че здравеопазването на австралийците е по-добро, отколкото у нас. Навсякъде е по-добро. Но с "Обамакеър вече е свършено! Скоро здравеопазването ни ще е прекрасно!", заяви той.

БГНЕС припомня, че вчера Долната камара на представителите успя да гласува отмяната на основни точки от въведената от Обама здравна реформа "Обамакеър". Промените на Тръмп минаха почти на косъм - само с един глас повече от необходимите 216, като 213 останаха "против". Оттам насетне законопроектът трябва да премине и през гласуването в Сената, но се очаква там да не срещне същата подкрепа.

Една от причините проектът на републиканската администрация за здравна реформа да е остро критикуван са прогнозите, че той би довел до намаляване с 14 млн. души на броят здравноосигурени през 2018г. До 2026г. разликата с броя на осигурените по силата на здравната реформа на Обама ще достигне 24 млн. американци. От друга страна обаче текстът, целящ намаляване на федералната помощ за здравната система и премахване на универсалното задължение за сключване на здравно осигуряване, се очаква да доведе до намаляване с 337 млрд. долара на федералния бюджетен дефицит през следващото десетилетие, или с 37 млрд. годишно. През 2016г. дефицитът бе около 590 млрд. долара.

Реформата в здравеопазването, станала известна като Obamacare, предвиждаше дотиране на здравното обслужване на социално слабите, а всички граждани бяха задължени да си купят медицинска застраховка. Законът беше приет през 2010 година с гласовете на демократите, които тогава имаха мнозинство в Конгреса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама